Ekonomi1 milyon eve çöp enerjisi

1 milyon eve çöp enerjisi

25.01.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, Türkiye’deki 113 çöp bertaraf tesisinde, çöpteki organik atıkların önce metan gazına, sonra da elektriğe dönüştürüldüğünü belirterek, çöpten 1 milyondan fazla haneye yetecek elektrik üretildiğini belirtti.

1 milyon eve çöp enerjisi

Bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan Öner, yeni dönemde en fazla yatırımın alternatif enerji kaynaklarına yapılacağını belirterek, “Güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, hidrojen ve dalga enerjisine milyarlarca dolarlık yatırımlar planlanıyor” dedi. Türkiye’de 113 adet çöp bertaraf tesisi olduğunu anlatan Öner, çöpteki organik atıkların bu tesislerdeki biyometanizasyon tanklarında metan gazına çevrildikten sonra elektriğe dönüştürüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Destek süresi bitiyor

Öner, “Evsel nitelikli atıkların bertaraf edildiği 113 tesisin 90’ı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’ndan (YEKDEM) faydalanıyor. Bu tesisler yaklaşık 360 megavat kurulu güce sahip. Birçok tesiste YEKDEM süresi bitmek üzere. Yeni bir fiyatlama mekanizması ile alım garanti süresinin 10 yıl daha uzatılması önem arz ediyor” dedi.