30.11.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
EVRİN GÜVENDİK / Ankara - Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, GSS prim borcu affından yararlanacak kişi sayısını ilk kez net olarak açıkladı. Ertem, düzenleme yasalaştığında 1 milyon 700 bin borçlunun ve toplam 2 milyar liralık borcun silineceğini bildirdi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci ise e- Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi’nin Katar’a satıldığı yönündeki iddiaları yalanlarken pandemi döneminde bazı insanların oltalama yöntemiyle verilerinin ele geçirildiğini kaydetti.
Komisyonda CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, İŞKUR tarafından yürütülen İş Gücü Uyum Programı’nda istihdam edilenlerin asgari ücretin altında ya da sigortasız olarak çalıştırıldığını belirtirken İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, “Uzun vadede bir sigortadan bahsedemiyoruz. Genel Sağlık Sigortası’nı, meslek hastalığını karşılıyoruz. Aktif iş gücü programlarında sigorta karşılanmaz” dedi.
Bunun üzerine Komisyon Başkanı Vedat Bilgin, “Böyle bir şey olabilir mi? 1 saat de çalışsa sigortasını yapmak zorundasın. Bunu kabul edemeyiz. Çağırıp soracağız, bunun hazırlığını yapın” diye konuştu.
Öte yandan 1 Ocak 2015 öncesinde Genel Sağlık Sigortası prim borcunu ödemeyenlerin tüm borçları faiziyle silinecek. Böylece devlet 2 milyar Türk Lirası değerindeki SGK prim borcundan vazgeçmiş olacak.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda önemli değişiklikler öngören yasa teklifi Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi.
SAĞLIK SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK
28 maddelik teklifle, sağlık sisteminde de önemli bir değişikliğe gidiliyor. Buna göre, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 2 liradan 20 liraya çıkarılacak.
SGK, sağlık hizmetlerindeki katılım payını, aile hekiminden sevk edilenler için yüzde 50 azaltmaya yetkili olacak. Hastanedeki yığılmaları önlemek için getirilen katkı payı düzenlemesinde, Cumhurbaşkanına katılım payını 10 kata kadar artırma yetkisi de verilecek.
RAPORLAR ÜCRETLİ OLACAK
Teklife göre, aile hekimleri mesai saatleri dışında ücreti karşılığında hastalara da bakabilecek. Ayrıca aile hekimlerinin verdiği bazı raporlar da ücretli hale getirilecek.
Örneğin ehliyet raporu için başvurulması durumunda belli bir miktar ödeme yapılması gerekecek. Raporlar karşılığında alınan tüm ücretler döner sermayeye aktarılacak.
Teklifle ayrıca, özel sektör işverenlerinin SGK’ya ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi 4 puan olarak uygulanacak.
İmalat sektöründe çalışanlar için ise 5 puanlık prim desteği sürecek. Cumhurbaşkanı, 31 Aralık 2026'ya kadar verilecek desteğin süresini 31 Aralık 2027'ye kadar uzatmaya yetkili olacak. Esnaf Ahilik Sandığı düzenlemesinin yürürlük tarihi de 1 Ocak 2028'e ertelenecek.