EğitimZihin Haritası Nedir, Nasıl Yapılır? Zihin Haritası Nerelerde Kullanılır?

Zihin Haritası Nedir, Nasıl Yapılır? Zihin Haritası Nerelerde Kullanılır?

14.04.2022 - 16:57 | Son Güncellenme:

Etkili bir yöntem çeşidi olarak zihin haritası son dönemlerde oldukça fazla merak ediliyor. Peki, Zihin haritası nedir, nasıl yapılır? Zihin haritası nerelerde kullanılır detayları ile derledik.

Zihin Haritası Nedir, Nasıl Yapılır Zihin Haritası Nerelerde Kullanılır

Bilgilerin toplandığı bir çeşit yöntem olarak öne çıkan zihin haritası, belli aşamalar doğrultusunda ele alınır ve kullanılır. Özellikle farklı alanlarda oldukça etkili bir yöntem olduğunu söylemek mümkündür. Sonuç olarak bilgilerin etkin bir şekilde ele alınmasına ve farklı yerlerde kullanılmasına imkan vermektedir.

Zihin Haritası Nedir?

Beyinde bilgi akışının etkin bir şekilde sağlanması ile beraber, bilgilerin kullanılmasını sağlayan metot zihin haritası olarak bilinir. Özellikle beyinde işlenmiş olan farklı bilgilerin, Bir not alma aracı şeklinde aktaran olarak kullanılması biçiminde değerlendirilir. Böylece gerekli bilgiler farklı yerlerde aşamalı ve sıralı olarak kullanılır.

Zihin Haritası Nasıl Yapılır?

Aşamalı bir şekilde ele alınması ile beraber zihin haritası gerçekleştirilir. Özellikle bilgilerin toplanması ve aktarılması açısından çok etkin bir yöntem olduğunu söylemek mümkündür.

- Ana fikir ya da odak ve konu merkezi bir görüntü üzerinden yerleştirilir.
- Ana tema merkezi dallar olarak birbirinden ayrılır.
- İlgili satır üzerinden çizilmiş bir anahtar görüntüsü ya da anahtar kelime kapsar.
- Daha az önem taşıyan konular ilgili dalın diğer dalları olarak temsil edilir.
- Böylece dallara bağlı bir duyum yapısı oluşturulur.

Bu şekilde ele alınan aşamalı yapı ile birlikte zihin haritası oluşturulur.

Zihin Haritası Nerelerde Kullanılır?

Özellikle düşünceleri görselleştirmek, tasarlamak ve oluşturmak ile beraber kullanmak amacı zihin haritası önemli bir yer taşır. Böylece birçok farklı alanda etkili biçimde kullanılır. Bunlar içerisinde sınıf alanı, organizasyonlar, problem çözümü ile beraber ayrıca karar alma süreci içerisinde değerlendirildiğini söylemek gerekir.