30.03.2021 - 01:55 | Son Güncellenme:
Belli başlı dörtlükten oluşmuş bir şiir olarak öne çekmiş odan Zahit bizi tan eyleme, belli anlamlara sahip kelimelerden oluşmuş yapıdır. Bir cümle haline geldiğinde yine belli bir anlamı ifade eder ve anlatır.
Zahit Bizi Tan Eyleme Ne Demek?
Zahit kelimesi ile beraber tan eyleme kelime grubu üzerinden birleşmiş bir ifadeye sahiptir. Burada Zahit kelimesi, dinin buyruklarını yerine getirmek ve aykırı olan durumları yapmamak anlamına gelmektedir.
Tan eyleme ise bizi yargılama ya da sövme ve yerme gibi anlamlara sahip olur. Bu ikisi bir araya geldiği zaman dese Zahit bizi tan eyleme cümlesi, ‘Zahit bizi ayıplama’ ya da ‘Bizi dini açıdan yaptıklarımızla ayıplama’ gibi anlamlara üzerinden ifade edilmektedir.
Söz Hangi Anlamda Kullanılır?
Zahit bizi tan eyleme ülke çapında pek çok kişinin sevdiği özel türküler içerisinde yer alır. Belli bir şiir dizeleri kapsamında öne çıkar ve farklı anlamlar taşır. Hem sözleri hem de vurguladığı dizeler ile beraber pek çok kişinin duygulanmasına etki sağlayan önemli türkülerden biridir. Genel olarak ise, ‘Sofu bizi ayıplama’ anlamı üzerinden kullanıldığını söylemek mümkün.
Burada sofu kelimesi, ‘Dini emirlere tam uyan kişi’ biçiminde ifade edilmektedir. Bu bağlamda türkü içerisinde geçen zahit bizi tan eyleme kelime grubu, dini açıdan sofunun sorgulamaması, yargılaması ya da ayıplamaması biçiminde ifade edilmektedir. Elbette bunun dışında günümüzde birçok farklı anlam kapsamında da ifade sunduğu öne sürülüyor.