EğitimYıldız Dağları Nerede? Yüksekliği Ve Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

Yıldız Dağları Nerede? Yüksekliği Ve Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

21.03.2022 - 17:19 | Son Güncellenme:

Yıldız dağları, sıklıkla merak edilen dağlardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Yıldız dağlarının nerede olduğunu öğrenebilir ve coğrafi özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Yıldız dağları nerede? Yüksekliği ve coğrafi özellikleri nelerdir detaylarıyla derledik.

Yıldız Dağları Nerede Yüksekliği Ve Coğrafi Özellikleri Nelerdir

Yıldız dağları diğer adı ile Istranca dağları olarak bilinmektedir. Yıldız dağları Trakya'nın Karadeniz kıyıları ile Bulgaristan'dan İstanbul'a kadar devam eder.

Yıldız Dağları Nerede?

Yıldız dağlarının nerede olduğu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Yıldız dağları Karadeniz'e paralel olarak Bulgaristan'dan İstanbul'a kadar devam eden dağ zincirleridir. Yıldız dağlarının en yüksek noktası Kırklareli ilindedir ve burası 1031 metrelik Mahya Dağıdır. Yıldız dağlarının ülkemizdeki kısmı 197000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

Yüksekliği ve Coğrafi Özellikleri

Yıldız dağlarına Istranca masifi de denmektedir. Paleozoik kütleler üzerinde yer almıştır ve oluşumunda da Alpin Orojenezi etkili olmuştur. Mrekezi olan dağlık alanları dışında şiddetli bir aşınma ile beraber plato görünümüne sahip olmuştur. Granit ve gyansdan oluşmuş olan kayaç yapısı merkezi kısımların aşınmasını engellemiştir. Yıldız dağları kuzeyden Karadeniz, güneyden de Ergene'ye ulaşan akarsular ile parçalanmıştır.

Yıldız dağları Karadeniz ve Ege Denizine dökülmekte olan akarsuların arasında su bölümünün çizgisini oluşturur. Dağın yamacından akan akarsular Revze, Çavuş, Efendi, Bulanık, Kazan, Pabuç, Elmalı, Kuzulu ve Çilingöz dereleridir. Yıldız dağlarının yüksekliği 1030 metredir ve bu da 3380 fite karşılık gelir. Yıldız dağlarının türü ise teknotiktir. Yıldız dağlarının doğal bitki örtüsü makidir ve yaklaşık olarak 150 metre yüksekliğinden sonra ormanlar başlar. Yıldız dağlarının batı alanı plato özelliği taşır ve bundan dolayı verimli alan özelliğindedir. Bu plato özelliğindeki alanlarda ay çiçeği, mısır, şeker pancarı ve buğday tarımı yapılır.