11.06.2021 - 03:23 | Son Güncellenme:
Dünyadaki tüketilen enerjinin %20'lik kısmı yenilenebilir enerjiden üretilmektedir. Yenilenebilir enerjilerin artırılması için dünyadaki tüm ülkeler çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Çünkü yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi hem ülke hem de çevre açısından oldukça önemlidir.
Yenilenebilir Enerji Nedir?
Yenilenebilir enerjiler yağmur, güneş, rüzgar, dalga, gelgit, jeotermal ısı gibi karbon nötr olan doğal kaynaklardan üretilmiş olan ve insan zaman ölçeğinde tekrardan yenilenebilen kaynaklardan üretilmiş enerjinin isimdir. Yenilenebilir enerji kaynakları;
Rüzgar enerjisi
Güneş enerjisi
Dalga enerjisi
Jeotermal enerji
Biyokütle enerjisi
Hidrolik enerji şeklindedir.
Bahsedilen enerji kaynakları yenilenebilir olmaları nedeni ile fosil yakıtlardan çok daha farklıdır ve çevre dostudur.
2015 ve 2016 yılları arasında yenilenebilir enerjiler insanların küresel enerji tüketimine .3, elektrik tüketimine ise %24.5 katkı sağlamıştır. Yenilenebilir enerjilere yapılan yatırımlar her sene daha fazla artmaktadır.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
Rüzgar Enerjisi; Güneş ışınlarının değişmesi neticesinde meydana gelen basınç farklılıkları sebebiyle rüzgarlar oluşmaktadır. Rüzgarların çok fazla olduğu bölgelerde rüzgar türbinleri kullanılarak rüzgar enerjisi elde edilmektedir.
Güneş Enerjisi; Güneş panelleri sayesinde güneş enerjisi ısı ve elektriğe dönüştürülür. Bu enerjinin doğaya herhangi bir zararı bulunmaz. Gölge durumunda enerji kayıpları meydana gelebilir. Ancak güneş enerjisi yaygın kullanılan yenilenebilir enerjilerden biridir.
Hidrolik Enerji; suyun akış ve düşüş seviyelerinden faydalanılarak elde edilmektedir. Hidrolik enerjilerde suyun enerjisinden elektrik enerjisi üretilmektedir. Özellikle engebeli araziler ile sulak bölgelerde hidrolik enerjiden faydalanılmaktadır.
Biyokütle enerjisi; Organik atıklar, yosun, bitkiler ve alglerden elde edilen enerji türüdür.
Jeotermal Enerji; Yer kabuğunda bulunan ısının çeşitli kimyasallar oluşturması ile dolaylı olarak kullanılan yenilenebilir enerji türüdür.