EğitimYatay Birleşme Nedir, Nasıl Olur? Yatay Birleşme Örnekleri...

Yatay Birleşme Nedir, Nasıl Olur? Yatay Birleşme Örnekleri...

21.04.2022 - 14:42 | Son Güncellenme:

Birçok farklı sektörde üzerinden günümüzde şirketler bazında yatay birleşme söz konusu olur. Bunun ne anlama geldiği ise merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki, yatay birleşme nedir, nasıl olur? Yatay birleşme örnekleri ile detayları derledik.

Yatay Birleşme Nedir, Nasıl Olur Yatay Birleşme Örnekleri...

Belirli kriterlere ve unsurlara bağlı olarak günümüze yatay birleşme gerçekleşir. Bu birleşme şirketler bazında ele alınır ve amaca göre önemli bir yer taşır.

Haberin Devamı

 Yatay Birleşme Nedir?

 Sektörel açıdan en çok merak edilen konular içerisinde yatay birleşme geliyor. Bu durum aynı coğrafi bölgede ve aynı sektörde olan şirketlerin birleşmesi şeklinde anlatmak mümkündür. Özellikle rekabetin azaltılması ve daha güçlü bir pazar elde edilmesi amaçlı ön plana çıkar. Ancak bu durum yanında tekelleşme gibi bir durumunda meydana gelmesine neden olur.

 Yatay Birleşme Nasıl Olur?

 Şirketler üzerinden yatay birleşme gerçekleşmesi için belli başlı bazı kriterlere ele alınır. Bu kriterler içerisinde özellikle coğrafi bölgenin aynı olması ve hangi sektörde bulunması en önemli husustur. Bununla beraber pay ortaklığı ve daha birçok unsur karşılıklı olarak anlaşma ile gerçekleşir.

Haberin Devamı

 Yatay Birleşme Örnekleri

 Geçmişten günümüze ulaşmış bu konuda pek çok farklı yatay birleşmeye örnek vermek mümkün.

 - Tansaş ile Migros

 - Shell ile Türk Petrol

 - Yapı Kredi ile Koçbank

 Bu şekilde yukarıda olduğu gibi daha pek çok farklı örnek vermek mümkün. Özellikle bulundukları sektör bakımından tekelleşme noktasında bu durum ön plana çıkıyor.