25.03.2021 - 04:14 | Son Güncellenme:
Bir devletin devamlılığı, o ülkede kurulmuş olan düzene bağlıdır. Ülkenin düzeni ise yasama, yürütme ve yargı ile sağlanır. Yasama, yürütme ve yargının işlevselliği devletin devamlılığını ve huzuru da beraberinde getirecektir.
Yasama, Yürütme ve Yargı Nedir?
Yasama, yürütme ve yargı kelimeleri genellikle birlikte açıklanmaktadır. Bunun en önemli sebebi ise üç organın da amacının ülkenin düzeninin sağlanması için tasarlanmış olmasındandır. Bu organlar her ne kadar birlikte araştırılsa da üçünün de birbirinden farklı görev ve sorumlulukları vardır. En kısa anlamları ile Yasama yasa yapıcı, Yürütme ülkenin yönetilmesini sağlayıcı, Yargı ise kuralların uygulayıcısı denilebilir.
Yasama, Yürütme ve Yargı Organlarının Görevleri Nelerdir?
Yasama, yürütme ve yargı görev bakımından kendi içlerinde farklı olsalar bile birbirlerinden ayrı düşünülmeleri mümkün değildir. Çünkü bu üç organdan birisinin olmaması diğerlerinin sağlıklı çalışmaması anlamına gelecektir. Görevleri ise şunlardır;
Yasama: Ülke yönetiminin en temel unsurlarındandır. Yasama, yasa yapıcı ve yasalarda değişiklik uygulayıcısı olarak tanımlanabilir. Bu yasa değişiklik ve yeniliklerinin belli kurallara göre yapılmasını sağlar. Genellikle devlet bünyesinde bulunan meclis ya da parlamentolar tarafından gerçekleştirilir.
Yürütme: Devletin yasama organı tarafından belirlenmiş kuralların yürürlüğe konulmasını sağlayan unsurdur. Tam anlamıyla ülkenin yönetilmesi için gerekli iş ve işlemleri yapan yürütme, rejimden rejime farklı şekilde kurulabilmektedir. Örneğin Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı Başkan ve Bakanlar Kuruludur.
Yargı: Adından da anlaşıldığı gibi yasama tarafından verilen kuralların, yürütme organınca uygulanmasında kurallara uymayanların ne olacağının belirlenmesini sağlar. Bağımsız mahkemelerce sağlanır. Yasama tarafından belirlenen anayasal hükümlere bağlıdır.