28.04.2021 - 14:59 | Son Güncellenme:
Yarı soy metaller, oksijensiz asitler ile tepkime vermeyen bir yapıya sahiptirler. Oksijensiz asitlerle tepkime vermedikleri için de hayatın birçok alanında kullanılması tercih edilen bir metaldir. Yarı soy metallerin girdikleri tepkime sonrasında ise tuz, gaz ve su meydana gelir.
Yarı Soy Metaller Nelerdir?
Metallar; soy metaller, yarı soy metaller, aktif metaller ve amfoter metaller olmak üzere dörde ayrılır. Yarı soy metaller; civa, gümüş ve bakır olarak bilinmektedir. Yarı soy metallerin günlük hayatta da sıklıkla kullanıldığı söylenebilir. Cu, Hg ve Ag metalleri, oksijensiz asitlerle tepkime vermemeleri, sebebiyle kullanımı çok sık tercih edilen metaller arasında yer almaktadır.
Metaller periyodik tabloda oldukça fazla bir şekilde yer alırlar. Yarı soy metalleri periyodik tablo üzerinde incelemek isterseniz eğer gruplara göre inceleme yapabilirsiniz. Yarı soy metaller periyodik tablonun 1B ve 2B gruplarında yer almaktadır.
Yarı Soy Metaller Nelerle Tepki Tepkime Verir?
Yarı soy metallerin sadece belirli maddeler ile tepkimeye girdikleri ifade edilebilir. Yarı soy metaller oksijenli asitler ile tepkimeye girerler ancak oksijensiz asitler ile tepkimeye giremezler. Yani başka bir ifade ile sadece içerisinde oksijen bulunan kuvvetli asitler ile tepkimeye girerler. Bakır (Cu), 1B geçiş grubu elementidir. Gümüş (Ag), değerli bir yarı soy metaldir. Cıva (Hg), yarı soy metaldir. Saydığımız üç yarı soy metal de HNO3 ve H2SO4 ile tepkimeye girerler.