EğitimYapay Seçilim Nedir? Kısaca Yapay Seçilim Örnekleri Nelerdir?

Yapay Seçilim Nedir? Kısaca Yapay Seçilim Örnekleri Nelerdir?

28.03.2021 - 03:38 | Son Güncellenme:

Yapay seçilim, insanlar aracılığı ile yetiştirilen hayvan ve bitkilerin belirli özelliklere sahip olmasının sağlamak için daha sonraki nesillere aktarılması istenen bazı özelliklerin, aktarılma olasılığını önemli ölçüde arttırmak için kullanılır. Bir canlı topluluğunda olması istenen bazı özelliklerin, yeni nesillere aktarılması için istenen özellikleri en yüksek düzeyde taşıyan kişilerin çiftleştirilmesi sonucunda olur. Yapay seçilim nedir? İşte, tüm detaylar.

Yapay Seçilim Nedir Kısaca Yapay Seçilim Örnekleri Nelerdir


Yapay seçilim, evrimin en önemli mekanizmaları arasında yer alır. Bilinçli bir canlının, diğer bir canlı grubundan yararlanmak için o canlı grubu üzerinde uyguladığı kontrollü seçilime yapay seçilim isimi verilir.

Yapay Seçilim Nedir?

Yapay seçilim, daha çok bazı hayvanlar tarafından diğer canlılar üzerinde bilinçli bir şekilde gerçekleştirilen seçilime verilen isimdir. Vahşi doğa içinde canlılar, üremek ve hayatta kalmak için yaşar.

Doğada hangi canlıların hayatta kalıp nesillerini devam ettireceği yapay seçilim ile belirlenir ve doğadaki şartlara dayanamayanlar aynı zamanda hayatta kalıp üreyemez. Bu seçilim mekanizmasına da doğal seçilim ismi verilir.

Yapay seçilim, bir canlının başka bir canlının üremesini, onu kendi istekleri doğrultusunda sınırlandırması, hayatta kalmasını ve yönlendirmesi anlamına gelir. Bu sayede belirli özellikleri olan, seçilen canlı türü nesiller boyunca seçilir ve ilerleyen nesillerde seçen canlının en çok “arzuladığı” bireyler ortaya çıkar. Yapay seçilim, bir canlı türünün, doğanın diğer canlılar üzerinde uygulamış olduğu seçilimi, kendi çıkarları ve istekleri doğrultusunda, başka bir canlı türü üzerinde uygulaması olarak açıklanır.

Kısaca Yapay Seçilim Örnekleri Nelerdir?

İnsanların evrimi bilerek ya da bilmeyerek yönlendirmeleri sonucunda ortaya çıkmış olan ve doğada hiç var olmamış ve atalarından tamamen farklı özellikler taşıyan, yapı, nitelik ve şekillerde ortaya çıkan türlerdir. Yapay seçilim ile evrimleştirilmiş olan ürünler;

Haberin Devamı

Nohut

Mercimek

Arpa

Bezelye

Kedi

Zeytin