EğitimYangı Nedir, Neden Olur? Vücutta Yangı Nasıl Geçer?

Yangı Nedir, Neden Olur? Vücutta Yangı Nasıl Geçer?

11.01.2022 - 15:36 | Son Güncellenme:

Vücut savunma sisteminin bir parçası olan yangı vücutta oluşan bir tepki olarak bilinmektedir. Pek çok hasta tarafından merak edilen yangı aynı zamanda iltihap olarak da bilinmektedir. Peki, yangı nedir, neden olur? Vücutta yangı nasıl geçer? Sizlere yangı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Yangı Nedir, Neden Olur Vücutta Yangı Nasıl Geçer

Yangı tıp dilinde İnflamasyon olmaktadır. Halk arasında da iltihap olarak bilinen yangı Latince ateşe vermek teriminden köken almıştır.

Haberin Devamı

 Yangı Nedir?

 İnsan vücudunda kan damarları ile beslenen dokular bulunmaktadır. Bu dokuların hasar karşısında verdikleri fizyolojik yanıtların tümüne yangı adı verilmektedir. Bağışıklık sisteminin yanıtı sıvısal, hücresel veya damarsal olabilir. 

Yangı normalde patolojik bir durumdur. Fakat yangısal reaksiyon fizyolojik olarak insan vücudunun gösterdiği bir tepki olmaktadır. Halk arasında yangı iltihap olarak kullanılsa da apseler için de iltihap denmesinden dolayı yangı terimi daha uygun olmaktadır.

 Yangı Neden Olur?

 Yangı meydana geldiği zaman beyaz kan hücrelerindeki kimyasal maddeler kana veya etkilenen dokulara salınmaktadır. Bu kimyasal salınım ile birlikte yaralanma veya enfeksiyon bölgesindeki kan akışı artar ve bölgedeki kızarıklıkta artış meydana gelir. Yangıya sebep olan etkenler ise şunlardır:

Haberin Devamı

 - Kıyım ve cam gibi yabancı cisimler

 - Hava kirliliğine maruz kalınması

 - Radyasyon nedeniyle hasar oluşumu

 - Kimyasal ajanlar

 - Bakteri ve virüs gibi mikropların sebep olduğu enfeksiyonlar

 - Travmaya bağlı olarak kesik gibi yaralanmalar

 Vücutta Yangı Nasıl Geçer?

 Yangı tedavisi altta yatan nedene göre uygulanır. Akut yangı tedavisinde lokal veya sistemik anti inflamatuar ilaçlar verilmektedir. Eğer cam, kıymık veya diken batması nedeniyle gelişmiş ise yabancı cismin çıkarılması gerekir.

 Bunun yanında kronik yangı tedavisinde diyet ve yaşam tarzı değişiklikler ile rahatsızlık kontrol altına alınır. Yangıya sebep olacak besinler diyet listesinden çıkarılır ve egzersiz yapılması önerilir.

Yazarlar