EğitimYalan İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

Yalan İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

11.03.2022 - 05:21 | Son Güncellenme:

Gerçek, hakikat ve doğru kelimeleriyle zıt anlamlı olan yalan, gerçeğin çarpıtılarak dile getirilmesi ya da gizlenmesi demektir. ''Yalan dolan'' ve ''yalan yanlış'' gibi ikilemelerde de yer alan bu sözcük, hile ve kandırmaca manasında da kullanılır. Yalan konusu başta Pinokyo ve Yalancı Çoban olmak üzere birçok masalda ele alınmıştır. Yalan ile ilgili en çok kullanılan atasözlerini ve deyimleri sizin için derledik.

Yalan İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir


Yalan ile eş anlamlı sözcükler şunlardır: 1- Aldatmaca 2- Telbis 3- Uydurma
4- Tezvir 5- Düruğ

Yalan ile İlgili Atasözleri, Deyimler ve Anlamları Nelerdir?

Yalan ile İlgili Atasözleri

1- Yalancının mumu yatsıya kadar yanar

Bu atasözü iki farklı şekilde yorumlanmıştır. İlk yoruma göre, gerçeği gizleyen, hakikati söylemeyen kişilerin yalanı er ya da geç çıkar. İkinci yoruma göre, yalan söyleyen biri yalanı ortaya çıkmasın diye her türlü önlemi alır. Bu atasözünün hikayesi şu şekildedir:

Gerçekte namaz kılmayan bir kişi, lambasını yatsıya kadar söndürmez. Böylece dışarıdan görenler, onun yatsı namazını bekleyip ondan sonra yattığını düşünürler. Böylece o kişinin yalanı hiçbir zaman ortaya çıkmaz.

2- Yalan ile yol alınmaz, yalancı ile yola çıkılmaz

Anlamı: Yalan bazı durumlardan geçici süreliğine kurtulmamızı sağlasa da sonu hüsrandır. Bu nedenle dürüstlükten şaşmamak gerekir.

3- Doğru söyleyeni dokuz köyden kovalar:

Anlamı: Bazı toplumlarda yalan ve ikiyüzlülük el üstünde tutulur. Bu tür toplumlarda dürüstlükten yana olanlar adeta günah keçisi ilan edilir ve dışlanır.

Yalan ile İlgili Deyimler

1- Örtbas Etmek:

Örtbas etmek, gerçeği gizlemek, yani bir anlamda yalan söylemek demektir.

2- Foyası Ortaya Çıkmak:

Bu deyimin ''gerçek yüzü ortaya çıkmak'' şeklinde kullanımı da yaygındır. Her iki deyim de söylenen yalanın er ya da geç bir gün gün yüzüne çıkması ve herkes tarafından bilinmesi demektir.

 

Yazarlar