EğitimYağmur Bombası Nedir, Ne İşe Yarar? Yağmur Bombası Nasıl Çalışır?

Yağmur Bombası Nedir, Ne İşe Yarar? Yağmur Bombası Nasıl Çalışır?

11.06.2021 - 03:21 | Son Güncellenme:

Dünyadaki su kaynaklarının hızla tükenmesi ve kuraklık riski, yağmur bombası kavramını hayatımıza soktu. Barajlardaki su miktarının azalması ve insanlığın hiç olmadığı kadar hızlı üremesi, Türkiye'de ilk kez 1990 yılında uygulanan yağmur bombasının tekrar gündeme oturmasına sebep oldu. Peki yağmur bombası nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? İşte çok merak edilen yağmur bombası hakkında tüm detaylar.

Yağmur Bombası Nedir, Ne İşe Yarar Yağmur Bombası Nasıl Çalışır


Yağmur bombası, kurak geçen iklimlerde olası su sıkıntılarına karşı uygulanan bir yöntemdir. Uzun süre yağış almayan kurak topraklarda yaşamın devamlılığı için bu yöntemin uygulanması gerekebilir.

Yağmur Bombası Nedir, Ne İşe Yarar?

Yağmur bombası, adından da anlaşılacağı gibi belirli bir bölgede insan müdahalesiyle buluttan yağış elde etme yöntemidir. Bu yöntem suni yağış olarak da adlandırılır. İlk kez 10940'lı yıllarda, bulut damlacıklarını buz kristallerine dönüştürme şeklinde ortaya çıkan bu yöntem, olumsuz iklim koşullarını tersine çevirme amacına sahiptir. Yöntemin temelinde, yağış elde etmeye uygun sıcaklıktaki bulutlara suni olarak yoğuşma çekirdeği vermek ve kurak bölgelere su sağlamak vardır.

Yağmur Bombası Nasıl Çalışır?

Kurak bölgelere su temin etmek, enerji ihtiyacını karşılamak, havayı kontrol altında tutmak ve sis dağıtmak gibi amaçlarla kullanılan yağmur bombasının oluşması için öncelikle ortamda mevcut bulut olması gereklidir. Yeterli soğukluğa ulaşan bulutta yoğunlaşma çekirdeği adı verilen zerreler üzerinde su birikimi başlar. Büyüyerek ağırlaşan bu parçalar yerçekiminin de etkisiyle yağmur olarak yeryüzüne düşerler.

Yağmur oluşması için ortamda yoğunlaşma çekirdeklerinin bulunması gerekir. Bulut yeterince soğuduktan sonra ortama insan eliyle buz parçaları verilir. Bulut tohumlama olarak da adlandırılan bu yöntemde bakır sülfür, amonyum nitrat, gümüş iyodür, kurşun iyodür ve CO2 buzu gibi elementler kullanılabilir. Uygulamadan yaklaşık 15 dakika ila 1 saat sonra yağmur oluşumu gözlenir.

 

Yazarlar