EğitimYağıbasan Medresesi Nerededir? Neden Ve Ne Zaman Yaptırılmıştır?

Yağıbasan Medresesi Nerededir? Neden Ve Ne Zaman Yaptırılmıştır?

24.03.2022 - 03:56 | Son Güncellenme:

Yağıbasan Medresesi, sıklıkla araştırılan medreselerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden medreseler arasındadır. Bu bakımdan Yağıbasan medresesinin nerede olduğunu öğrenebilir ve neden yaptırıldığı ile ilgili de bilgi sahibi olabilirsiniz. Yağıbasan Medresesi nerededir? Neden ve ne zaman yaptırılmıştır detaylarıyla derledik.

Yağıbasan Medresesi Nerededir Neden Ve Ne Zaman Yaptırılmıştır


Yağıbasan Medresesi, Danişmentliler Beyliği zamanında Tokat Niksar'da inşa edilmiştir. Yağıbasan Medresesi, Türkler tarafından Anadolu'da ilk inşa edilmiş medrese özelliğine sahiptir.

Yağıbasan Medresesi Nerededir?

Yağıbasan Medresesi 1151 ve 1152 yılları arasında Danışmentliler Beyliği zamanında yaptırılmıştır. Kapalı avlulu olan ilk Anadolu medreselerinden biri olmasından dolayı Yağıbasan Medresesi önemli bir yere sahiptir. Avluyu örten 14 çaplı bir kubbe vardır ve kubbenin ortası açıktır. Yan kısımlarında küçüklü büyüklü bir şekilde tonozlu odalar vardır.

Giriş eyvanının karşısında ise mescit ve dershane işlevindeki ana eyvan bulunmaktadır. Tokat ilinin Niksar ilçesinde bulunan Yağıbasan Medresesi 11 metre çağında bir kubbe ile örtülüdür. Medresenin bir bölümü Niksar kalesinin duvarlarına yaslanmaktadır. Medresesinin doğu ve kuzeyinde iki tane eyvan, batı bölümünde beşik tonozlu küçük küçük mekanlar bulunur. Aynı isimde bir tane daha medrese vardır ve bu da Tokat merkezde yer alır.

Neden ve Ne Zaman Yaptırılmıştır?

Yağıbasan Medresesi Anadolu'daki ilk üniversite olarak da bilinmektedir. Tokat merkezde ve Niksar ilçesinde olmak üzere Yağıbasan Medresesi iki tanedir. Tokat merkezde olan medrese halk tarafından Çukur Medrese olarak da anılmaktadır. Niksar'da bulunan Yağıbasan Medresesi ise Niksar kalesi ile bitişiktir. Tokat merkezden özel araç ile 1 saat içerisinde Niksar'da bulunan medreseye gelmek mümkündür.

Yağıbasan Medresesi Danişment Beyliğinin kurucusu olan Ahmet Gazi'nin torunun Nizamettin Yağıbasan tarafından inşa ettirilmiştir. Nizamettin Yağıbasan aynı zamanda Sivas kolunun da hükümdarıdır. Anadolu'daki ilk Türk medresesi olarak kabul edilen medrese 1158 yılında yaptırılmıştır.