EğitimVavien Nedir? Vaviyen Anahtar Nasıl Çalışır, Nerelerde Kullanılır?

Vavien Nedir? Vaviyen Anahtar Nasıl Çalışır, Nerelerde Kullanılır?

10.03.2021 - 15:06 | Son Güncellenme:

Elektrik alanında kullanıma ihtiyaç duyulan bazı unsurlar mevcuttur. Bu unsurlar kullanım şekli ve görevlerine göre sınıflandırılabilirler. Vaviyen terimi de elektrik alanında kullanılan terimlerden bir tanesidir. Peki vaviyen elektrik hizmetinin hangi unsurları arasındadır? Görevleri nelerdir? İnsan hayatına ne gibi olumlu katkıları vardır? Nerelerde kullanıldığına rastlanılmıştır? İşte elektriksel vaviyen anahtarının ne anlama geldiği ve görevlerini derledik.

Vavien Nedir Vaviyen Anahtar Nasıl Çalışır, Nerelerde Kullanılır

Vaviyen anahtarlar, enerjide DC ya da AC olarak bilinen elektrik ile beslenen, elektrik yükünü kontrol etmek için kullanılan, kontak uçlardan meydana gelen bir elektrik anahtar çeşididir. Burada da görüldüğü üzere elektriği kontrol etmek için kullanılan önemli bir unsurdur.

Haberin Devamı

Vaviyen Nedir?

Bu vaviyen anahtar biçimi, elektriği kontrol etmeye yarayan bir çeşit anahtardır. Evlerde, iş yerlerinde, alış veriş merkezlerinde kullanılmaktadır. Özellikle uzun koridor ve alanlarda, merdivenlerde, farklı giriş çıkışları olan yapılarda aydınlatma işlemlerinin farklı alanlardan kontrol edilmesini sağlar. Yani elektrik armatürlerinin farklı noktalardan açıp kapatarak kontrol edilmesini sağlamaktadır.

Vaviyen Anahtar Nasıl Çalışır, Nerelerde Kullanılır?

Elektrik kontağının yapısına ve kutbuna göre çeşitleri bulunan bu anahtarlar, kontrol ettikleri yüke göre kontak ve kutbunun olması gerekmektedir. Vaviyen anahtarının nasıl çalıştığı ile alakalı en basit iki anahtarlı sistem olarak şu açıklama yapılabilir.

Haberin Devamı

 - Birinci vaviyen anahtara faz girişi yapmak için ortak ucun elektrik sigortası kullanılır. Çıkış kontağı da ikinci vaviyen anahtarın çıkış kontağına bağlanması gerekir.

 - İkinci vaviyen anahtarının ucu da lambanın faz beslemesine girilmesi gerekir. Lambanın nötr girişinin de yapılması unutulmamalıdır. Devrenin tamamlanması için bu önemli bir husustur. Böylece istenen noktalardan gerekli kontroller yapılabilir, elektrik açılıp kapatılabilir.

 Uzun koridorlu yapılarda, merdivenlerde, geniş salonlarda, işlevli ofislerde bu sistem kullanılır. Çünkü elektriği kontrol etmek için aynı noktaya gidip gelmek zor olmaktadır.