09.04.2021 - 03:09 | Son Güncellenme:
Hareket; bir cisim ya da varlığın belirli bir yönde ve şekilde faaliyet gösterdiği, yerinin değiştiği anlamını taşıyan kavram olarak bilinir.
Varlıkların Hareket Özellikleri Nelerdir ve Ne Anlama Gelmektedir?
Hareket, varlığın yerinin değişmesidir. Hareket özelliklerine göre hareketli ve hareketsiz varlıklar olarak kendi içerisinde ikiye ayrıldığı bilinir. Hareketli varlıklar; Dünya, futbol oynayan ve hareket halinde olan oyuncular olarak örnek gösterilebilen varlıklardır. Varlık hareketi dönme, sallanma, yavaşlama, hızlanma olarak incelenebilir. Hareketsiz varlıklar ise bunun tam tersidir. Hareket etmez yani durağandır.
Durmakta olan, faaliyet ya da hareket göstermeyen varlıklara hareketsiz varlıklar adı verilir. Hareket özellikleri denildiğinde ise kendi arasında şu şekilde sınıflandırılabilir:
1. Hızlanma hareketi: Durağan halde ya da yavaş hareket halinde olan bir varlığın hızının artması yani hızlanması hareketine denir. Yarışa başlayan sporcu, pistten ayrılan uçak bu harekete örnek gösterilebilir.
2. Yavaşlama hareketi: Hareket halinde olan bir cismin yavaşlamaya başladığı harekete verilen isimdir. Buna örnek olarak istasyona yaklaşmakta olan tren, kırmızı ışıkta olan otomobil verilebilir.
3. Sallanma hareketi: Herhangi bir varlığın ya da cismin dönme hareketi göstermesine verilen isimdir. Buna örnek olan, çevrilmiş olan topaç, dönme dolap verilebilir.
4. Yön değiştirme hareketi: Hareket halinde olan bir varlığın ya da cismin kuvvet ile birlikte yönünün değişmesine verilen addır. Buna örnek olarak viraja girmiş olan araç, raket yardımıyla vurulan top ve duvara vurup yönü değişen top verilebilir.