03.10.2018 - 10:52 | Son Güncellenme:
Kanada’da hazırlanan “Çocuklar ve Gençler için 24 Saatlik Kılavuzlar” başlıklı araştırmaya göre, 8-11 yaş aralığındaki çocukların bir günü, 60 dakikalık fiziksel aktivite, iki saatten daha az ekran süresi ve 9 ila 11 saat aralığında uyku süresinin gerekliliğini ortaya koyuyor. Ne var ki, uzayan ekran süreleri nedeniyle bu üç kriteri de karşılayan çocukların oranı yüzde 5’i geçmiyor.
ABD’de yaşayan 4500 çocuk üzerinde 10 yıldır yürütülen araştırmanın sonuçları, aileler için önemli veriler içeriyor. Araştırmaya katılan çocukların yüzde 63’ü, iki saatten fazla bir süreyi ekran karşısında geçiriyor, yüzde 82’si ise 60 dakikalık fiziksel aktivite yeterliliğini karşılayamıyor. 8-11 yaş aralığındaki çocukların yüzde 49’u ise uykuya yeterli miktarda zaman ayıramıyor.
Bu üç kriteri de karşılayan ve yüzde 5 oranı içerisinde bulunan çocuklar üzerinde yapılan çalışmalar ise gelişimlerinin gayet olumlu gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Bu çocukların bilişsel, dile dayalı ve hafıza odaklı testlerde diğerlerine göre çok daha başarılı olduğu kanıtlandı. Artan ekran süresinin bilişsel gelişimi olumsuz etkilediği de araştırmanın bir diğer sonucu.
Uykusuzluk, okulda başarısızlığın sorumlusu
Yapılan araştırmalara göre uykunun, okul çağında olan çocukların eğitim hayatını doğrudan etkilediğini söylemek mümkün. Uyku eksikliği, öğrencinin performansını etkilemekle kalmıyor, dikkat eksikliği gibi uzun soluklu problemlerle karşılaşılması ihtimalini de artırıyor.
Artan ekran süreleri nedeniyle uykusuz kalan çocuklar, planlama ve organizasyon yapma yeteneklerinde azalmayla karşılaşırken bunun sonucunda ödevlerini ve çalışmalarını önceliklendirme becerisinin büyük bir oranda azalmasıyla karşılaşıyor. Çocuklarının ruh halini de olumsuz yönde etkileyen uykusuzluk, duygusal gelişim üzerinde de olumsuz etki sahibi.
Odaklanma ve dikkat eksiklikleri yaratması nedeniyle ekran kullanımı ve uykusuzluğun etkileri benzer. Uzun odaklanma becerisi gerektiren çalışmalarda, yeterli derecede uyku süresinden faydalanamayan çocukların başarısızlığı uzun süredir göz önünde.
Andaç ÜZEL