EğitimUt Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ut Müzik Aleti Nasıl Çalınır?

Ut Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ut Müzik Aleti Nasıl Çalınır?

29.03.2021 - 00:59 | Son Güncellenme:

Müzik aletleri, yüzyıllardır eğlenmek için var olan hoş melodiler çıkaran ürünlerdir. Müzik aletleri kendi içerisinde de gruplara ayrılır. Bunlar vurmalı, üflemeli ve telli çalgılardır. Telli müzik aletlerinden biri de uttur. Ut çalmak özel bir eğitim gerektirir. Telli müzik aletleri içerisinde en eski tarihe sahip olan aletlerdendir. Bu yüzden de her dönemde ilgi görmeye devam eder. Peki nedir bu ut? Nasıl çalınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ut Nedir, Özellikleri Nelerdir Ut Müzik Aleti Nasıl Çalınır

Ut, en meşhur telli müzik aletleri arasında yer alır. Tarihi çok eskiye dayanan ut, genellikle fasıl ve eğlence müziklerinde yer alır. Oldukça hoş bir sesi vardır. Dinlemesi keyiflidir.

Haberin Devamı

 Ut Nedir? Özellikleri Nelerdir?

 Ut, telli müzik aletlerinden biridir. Geçmişi Farabi zamanına dayanır. Hatta bu müzik aletini Farabi icat ettiği söylenmektedir. Utun özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

 -5 ana parçadan oluşur. Bunlar; Gövde, göğüs, sap, burguluk ve tellerdir. 

 -11 ya da 12 tele sahip bir alettir.

 -Boyu 70 cm'dir.

 -Gövde kısmı kavisli, şişkin ve boşluklu bir yapıya sahiptir.

 -Göğüs kısmı mutlaka iyi kurutulmuş ladin ağacından yapılmalıdır.

 -Gövde kısmında ceviz, erik, maun, kayısı, kiraz ve akça ağacı kullanılır.

 -Utun ismi Arapçadan gelir. Aslında ödağacı olup zamanla ut olarak söylenmiştir. 

 -3 oktavlık ses aralığına sahiptir.

 Hoş ve diğer telli çalgılara göre daha tok ve kalın bir ses tonuna sahip olan ut, saray dönemlerinde eğlencelerde sıkça kullanılmıştır.

Haberin Devamı

 Ut Müzik Aleti Nasıl Çalınır?

 Ut çalmak zahmetli ve öğrenmesi zor bir çalgıdır. Öncelikle tellerin ne anlama geldiği bilinmelidir. Yani hangi teli hangi sesi çıkardığı ve hangi notaya bastığı iyi öğrenilmelidir. Ut çalabilmek için mutlaka bir eğitim alınmalıdır. Ut, tellerine dokunularak çalınır. Ut çalabilmek için iki el biri gövde de biri sap kısmında tellere basarak kullanılmalıdır.