23.03.2022 - 02:15 | Son Güncellenme:
Ural dilleri, otuz dokuz dilden oluşan ve elli milyon insan tarafından da konuşan bir dil ailesidir. En çok konuşan Ural dilleri Fince, Macarca, Marica, Estonca ve Udmurtça olarak bilinmektedir.
Ural Dilleri Nelerdir?
Ural dilleri içinde otuz dokuz tane dil vardır ve bu diller ortalama olarak elli milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Dünya üzerinde en fazla konuşulan Ural dilleri sırası ile beraber Macarca, Fince, Estonca, Marice ve son olarak Udmurtça olarak karşımıza çıkar. Bu dillerin konuşulduğu ülkeler ise Slovakya, Sırbistan, Rusya, Romanya, Macaristan, Finlandiya ve Estonya ülkeleridir. Bu dillerin doğduğu yer olarak düşünülen Ural dağından Ural ismi gelir.
Ural Altay Dillerinin Benzerlikleri ve Özellikleri
Yapısal olarak bakıldığından Ural dillerinin özellikleri şu şekildedir:
Ekler ile aşırı büyüklükte sözcüklerin oluşturulması mümkündür.
Farklı amaçlar ve durumlar için birçok ek vardır. Tüm ural dillerinde toplam olarak 13-14 tane durum eki olduğu bilinmektedir. (Erzya dilinde 12 ek, Estonca'da 14 ek, Fince'de 15 ek, Komice'de 27 ek ve Udmurtça dilinde de 16 ek vardır)
Tüm ural dillerinde ortak ya da sistemli bir kuralı olan bazı durum ekleri vardır.
İsimlerin yalın halleri için herhangi bir ek yoktur.
Yükleme ve aynı zamanda da ilgi ekleri için -n, -m gibi harfler kullanılır.
İsimlerin hal eklerinde farklı amaçlar ve özellikler vardır.
Hiçbir dilde iyelik adılı yoktur fakat iyelik ekleri vardır.
Fonetik olarak bakıldığında hiçbir diller arasında çelişmiş olan tonlama yoktur.
Tüm Ural dillerinde baş kısma gelen ilgeçler azdır fakat sona gelen ilgeçlerin sayısı oldukça fazladır.
Bir sayı tekil veya çoğul ise kendinden sonra gelmekte olan isim her zaman tektir.
Ural ve Altay dilleri arasında bazı benzerlikler bulunmaktadır. Ural ve Altay dilleri arasında ünlü uyumu, cümledeki özne-nesne ve yüklem sıralaması, sondan eklemeli olması gibi benzerlikler vardır. Ayrıca dilin cinsiyetsiz olması da diller arasındaki benzerliklerden biridir. Bu benzerlikler yalnızca diller arasındaki yapısal benzerliklere bağlı olarak mevcuttur. Tarihsel olarak bakıldığında ya da dilbilim araştırmalar sonucunda ise Ural ve Altay dilleri arasında ortak herhangi bir kelime kökeni bulunmaz.