EğitimUkubat Ne Demek? İslam Hukukunda Ukubat Nedir, Ne Anlama Gelir?

Ukubat Ne Demek? İslam Hukukunda Ukubat Nedir, Ne Anlama Gelir?

04.06.2021 - 00:18 | Son Güncellenme:

Arapçada birçok farklı kelime bulunmaktadır ve özellikle İslami açıdan öne çıkması ile ukubat merak edilmektedir. Peki, Ukubat ne demek? İslam hukukunda ukubat nedir, ne anlama gelir? İşte bu kelime için merak edilen bilgiler.

Ukubat Ne Demek İslam Hukukunda Ukubat Nedir, Ne Anlama Gelir

Şeriat hükümleri içerisinde yer alan bir kanun olarak ukubat ön plana çıkar. Ceza üzerinden gerçekleşen bir durum olması ile beraber, olaya bağlı olarak birçok farklı ceza çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca merak edilen ve İnternette araştırılan konular arasında geliyor.

Ukubat Ne Demek?

Şeriata göre kabul edilen suç ve fiiller karşısında verilen cezalara ukubat denmektedir. Daha doğrusu verilecek olan cezalar bütünü şeklinde ifade etmek mümkün. Bu bağlamda şeriatın ceza hukuku şeklinde ifade edilebilir. Günümüzde hala şeriatla kontrol edilen ve devam eden ülkelerde kullanılan bir yapı olarak da öne çıkıyor. Cezanın büyüklüğüne ve şiddetine bağlı olarak, farklı ceza kanunları uygulanır.

İslam Hukukunda Ukubat Nedir, Ne Anlama Gelir?

İslam hukuku üzerinden bakıldığı vakit ukubat, şeriatın ceza kanunudur. Özellikle şeriat hükümlerinin geçerli olduğu ülkelerde, yapılan cezalara karşı ukubat devreye girer. Bu bağlamda verilecek ceza, yapılan cezaya bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Değnek cezasından başlamak suretiyle kademe kademe ciddi oranda artış gösteren bir ceza bütünüdür.

El ve kol kesme ile beraber recm (Taşlayarak infaz) kullanılan ceza türleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda cürüm ve günah işleyen kişiler için azap olarak da ifade edilmektedir. Günümüzde bu cezalar hala ciddi anlamda öne çıkmakta ve kullanılmaktadır. Şeriat kanunları ve bu kanun nezdinde şeriat cezası olarak da anlatılır. Bu cezaların bazıları uzmanlar tarafından İslamiyet bünyesinde kabul edilmez ve bazıları ise kabul eder. Özellikle kişinin gerçekleştirdiği cezanın büyüklüğüne bağlı olarak, çok daha ciddi şeriat ceza kanunları bu ülkelerde uygulanmaktadır.