13.12.2021 - 01:49 | Son Güncellenme:
Doğada 10'dan fazla tuz vardır. Bunlardan en bilinenleri şu şekilde sıralanabilir:
1- Kaya Tuzu 2- İyot Tuzu 3- Himalaya Tuzu
Tuz Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Tuz, hem yemeklere lezzet katan hem de yemeklerin bozulmasını önleyen bir besin maddesidir. Oda sıcaklığında katı halde bulunan tuz kolayca parçalanıp ufalanabilir. Gün içerisinde çok fazla tuzlu gıdalar tüketmek, vücudun su ihtiyacını arttıracağı için böbrek hastalıklarına neden olur. Hipertansiyon ve kalp yetmezliği de aşırı tuz tüketiminin neden olduğu diğer hastalıklar arasında yer alır.
Tuz Nerelerde Kullanılır?
İnsanlık tarihi kadar eski olan tuz, yüzyıllar boyunca sofraların ayrılmaz bir parçası olmuş ve yemeklere lezzet katmıştır. Tuz kullanılan yemekler şu şekilde sıralanabilir:
1- Çorbalar
2- Et yemekleri
3- Salatalar
4- Pişirilmeden de yenen sebzelerde (domates, salata)
5- Omletlerde
6- Haşlamalarda
7- Zeytinyağlı yemeklerde
Suda çözülebilen bir madde olan tuz, beslenme dışında çeşitli sektörlerde de kullanılır. Bu sektörlerin başında dericilik, inşaat ve hayvancılık gelir. Ek olarak tuz, buzların çözülmesi için de kullanılır.