Kaynak:cografyaharita.com
Kaynak:cografyaharita.com
Kaynak:cografyaharita.com
Kaynak:cografyaharita.com
Kaynak:cografyaharita.com
Kaynak:cografyaharita.com
Kaynak:cografyaharita.com
Siyasi haritalar, ülkelerin, eyaletlerin, illerin, ilçelerin ve diğer idari sınırların yanı sıra başkentler, büyük şehirler ve önemli kasabaların yerlerini gösterir. Bu haritalar, insan yapımı sınırlar ve siyasi coğrafya üzerine odaklanır. Dünyanın siyasi organizasyonunu anlamak için kullanılırlar.
Fiziki haritalar, bir bölgenin doğal özelliklerini gösterir. Bunlar arasında dağlar, tepeler, ovalar, nehirler, göller, denizler, okyanuslar ve çöller bulunur. Yeryüzü şekillerini ve su kütlelerini vurgulayarak, bölgenin topografyasını ve doğal çevresini anlamamıza yardımcı olurlar.
Fiziki haritalarda kullanılan renkler, genellikle yüksekliği gösterir:
Siyasi haritalar insan yapımı sınırlar ve siyasi birimler üzerine odaklanırken, fiziki haritalar doğal yeryüzü şekillerini ve su kütlelerini gösterir. Siyasi haritalar ülkeleri, eyaletleri ve şehirleri vurgularken, fiziki haritalar dağları, nehirleri, gölleri ve ovaları vurgular. Siyasi haritalar yönetim ve sınırları anlamak için kullanılırken, fiziki haritalar araziyi, iklimi ve doğal kaynakları anlamak için kullanılır.
Türkiye'nin matematik konumu, 36° - 42° Kuzey enlemleri ve 26° - 45° Doğu boylamları arasında yer aldığını ifade eder. Bu koordinatlar, Türkiye'nin Dünya üzerindeki kesin konumunu belirler ve diğer ülkeler ve bölgelerle olan göreceli konumunu anlamamıza yardımcı olur. Matematik konum, bir yerin mutlak konumunu ifade eder ve değişmez.