EğitimTüretilmiş Büyüklükler Ve Birimleri Nelerdir?

Türetilmiş Büyüklükler Ve Birimleri Nelerdir?

07.06.2021 - 16:25 | Son Güncellenme:

Fizik biliminde fiziki büyüklükler iki çeşittir. Bunlar; temel büyüklükler ve türetilmiş büyüklükler şeklinde gruplandırılmaktadır. Fiziki büyüklüklerin ölçümü için bir takım yöntemler vardır. Türetilmiş büyüklükler ve birimleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Türetilmiş Büyüklükler Ve Birimleri Nelerdir

Fiziki büyüklüklerin hepsinde ayrı birim kullanılmaktadır. Bu birimler; uluslararası birimler olarak isimlendirilmektedir. Bunun dışında SI şeklinde de gösterilebilmektedirler. Temel büyüklükler doğrudan bir şekilde ölçülebilmektedir. Bunlar skaler büyüklüklerdir. Tüm temel büyüklüklerin mutlak sıfırı bulunur.

Haberin Devamı

Türetilmiş Büyüklükler ve Birimleri Nelerdir?

Türetilmiş büyüklükler tek başlarına ifade edilmez. Bu büyüklükler; temel büyüklükler ile diğer türetilmiş olan büyüklüklerin cinsinden adlandırılmaktadır. Türetilmiş olan büyüklüklerin hepsinin bir tanımlayıcı denklemi bulunur. Bu şekilde temel büyüklüklerin çarpımı ya da oranı şeklinde belirtilmeleri daha kolay olmaktadır. Türetilmiş olan büyüklükler skaler veya vektörel şekilde olabilmektedir.

Hız; belli bir yönde ve zamanda ne kadar yer değiştirildiğinin ifade edilmesi için kullanılmaktadır. Bu nedenle türetilmiş bir büyüklük olarak karşımıza çıkmaktadır. Yer değiştirmenin zamana oranlanması ile hız elde edilmektedir. 

Elektrik yükü e akım ile geçen zamanın çarpılması sonucunda bulunmaktadır. Bunlar içinden bazılarını doğrudan bir şekilde ölçmek mümkündür. Buna elektrik potansiyeli örnek olarak verilebilir. Ancak buna rağmen temel büyüklük şeklinde kabul görmezler.

Haberin Devamı

Türetilmiş Büyüklükler

 

Yüzey Alanı; Simgesi A birimi metrekare m2 

 

Özkütle; simgesi d kg/m3

 

Hacim; simgesi V birimi metreküp m3

 

Kuvvet; simgesi F birimi Newton (N)

 

İvme; Simgesi a birimi m/sn2

 

Hız; simgesi v birimi m/s

 

Isı; simgesi Q birimi Joule (J)

 

Güç; simgesi P birimi Watt (W)

 

Enerji; simgesi E birimi Joule (J)

 

İş; simgesi W birimi Joule (J)

 

Elektrik Potansiyel; simgesi V, birimi Volt (V)

 

Elektrik Alan; simgesi E birimi Newton/Coulomb (N/C veya V/m)

 

Elektrik Yükü; simgesi q birimi Coulomb (C)

 

Momentum; simgesi p birimi kg metre/saniye (kgm/s)

 

Sığa; simgesi C birimi Farad (F)

 

Direnç; simgesi R birimi Ohm (Ω)

 

Manyetik alan; simgesi B birimi Tesla (T)

 

Basınç; simgesi P birimi Pascal (Pa(N/m2))

 

Tork; simgesi T birimi Newton metre Nm

 

Başka bir büyüklük ile ifade edilen büyüklükler türetilmiş büyüklük olarak isimlendirilmektedir. Yani temel büyüklükler kullanılıp türetilmiş büyüklükler elde edilmektedir. Bir dikdörtgenler prizmasının hacminin bulunabilmesi için en, boy, yüksekliklerinin çarpılması gerekir. Yani temel büyüklüklerin çarpımı ile türetilmiş büyüklük elde edilmektedir. O zaman hacim bir türetilmiş büyüklüktür demek mümkündür. 

Haberin Devamı

 

 Ağırlık da türetilmiş büyüklükler arasında yer almaktadır. Bunun sebebi ise ağırlık da bir kuvvettir.

Yazarlar