EğitimTRT Okul yayın hayatına başlıyor

TRT Okul yayın hayatına başlıyor

31.01.2011 - 10:12 | Son Güncellenme:

TRT ve Anadolu Üniversitesi işbirliğinde kurulan eğitim kanalı "TRT-Okul", "yaşam boyu eğitim" sloganıyla bugün yayın hayatına başlayacak.

TRT Okul yayın hayatına başlıyor

TRT’den yapılan açıklamaya göre, 31 Ocakta gerçekleştirilecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmasının beklendiği kanalın açılış töreninin sunuculuğunu, Anadolu Üniversitesi mezunu, ünlü televizyon programcısı Beyazıt Öztürk üstlenecek.

Haberin Devamı

Törende, programların tanıtım filmleri gösterilecek, açılış konuşmaları gerçekleştirilecek ve Anadolu Senfoni Orkestrası kısa bir konser verecek.

Digitürk, D-Smart, TİVİBU, Teledünya gibi platformlarda yer alacak olan TRT-Okul yayınlarını, Türksat uydusu aracılığıyla bütün Avrupa ve Asya ülkelerine ulaştıracak.

TRT-Okul’da, Anadolu Üniversitesi’nin hazırladığı ders programları ve eğitim-kültür programlarının yanı sıra, TRT tarafından hazırlanan çeşitli yaş gruplarına yönelik eğitim-kültür programları, kısa spotlar, gençlere yönelik çeşitli programlar yayınlanacak.

"Mevcut kanallardan sıkılan, farklı arayış içinde olan izleyicilerin beklentilerini karşılaması ve medya sektörüne farklı bir tarz getirmesi"
beklenen kanal, bilgi, eğitim, eğlenceyi, program kalitesinden ödün vermeden sunmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

24 Ocakta başlayan test yayını sırasında alınan olumlu geri dönüşlerden, kanalın amacına ulaşacağı ve özellikle bazı programların tutkulu bir izleyici kitlesi oluşturacağı öngörülüyor.

Açıklamada yer verilen diğer ifadeler şöyle: "Sözgelimi, dünyada ilk kez Türkiye’de TRT-Okul kanalında yayınlanacak ’Kontrol Sende’ adlı yarışma programı, bütün internet kullanıcılarını ekrana bağlayacak. 24 saat web üzerinden yayınlanacak programın günlük 60 dakika özeti, hafta içi hergün 22.00’de yayınlanacak, cumartesi günleri de büyük bir şov programıyla, stüdyoda 21.00’de yayın ve elemeler verilecek. ’Bilmek İstiyorum’ adlı yarışma programına, hem televizyondan hem de internetten katılmak mümkün olabilecek. Kendini hoca sanan sevimli, öğrenci dostu ’Radi Hoca’ ise gün boyu yayınlanan TRT-Okul programlarıyla dalga geçecek, hergün öğrencilerin sorularını cevaplayacak. 30 Saniyelik, 1 dakikalık kısa animasyonlarla hazırlanmış spotlar, izleyiciye sıkmadan, hayatın her alanında bilgiler verecek. Kanalın yayın akışı, lego mantığıyla ve 20 dakika baz alınarak oluşturuldu. Aktüel eğitim kültür programları 20 dakika, bilgilendirici programlar 10 dakika, 5 dakika, stüdyo programları 40 dakika, 60 dakika gibi sürelerle hazırlanıyor. Bu süreler, planlamada büyük kolaylık sağlayacak."

Haberin Devamı

-PROGRAMLAR-

TRT-Okul’da yayınlanacak programlardan örnekler şöyle:

  • "Ben Öğrenciyken" : Ünlülerin öğrencilik anılarını, eğitim mücadelelerini anlatıyor.
  • "Çekirgenin Notları": Doğa ve çevre konularını öğrenmeye hevesli "Çekirge" karakteri ile keşif gezilerinin yapıldığı, çevre konularının işlendiği program, hergün 10 dakika süreyle yayınlanacak.-"Sanat 2011": Tiyatro, sinema, müzik, edebiyat, yeni yayınlar gibi konuların işlendiği ve kültür sanat haberlerinin yer aldığı kültür sanat program, günlük periyotla canlı olarak yayınlanacak.
  • "Sen Ben": Veysel Diker ve Aylin Kabasakal’ın sunduğu programda, stüdyodaki konuklarla kadın ve erkek farklılığı ve çatışmasına dair konular tartışılıyor.
  • "Kolay Gelsin": Aslı Ünsalan’ın sunduğu programda maket, folklorik bebek, ahşap boyama, ev dekorasyon yapımı gibi zevkli uğraşlar yer alıyor.
  • "Takvim": Eski takvim okuma zevkini hatırlatan ve beş dakika süreli program, günün sözü, günün yemek tarifi, günün komik fotoğrafı, tarihte bugün gibi çeşitli köşelerden oluşuyor.
  • "Böyle Çalışır": Gündelik hayatta kullanılan aletlerin nasıl çalıştığının animasyonlarla desteklenerek anlatıldığı program hergün yayınlanacak.
  • "Böyle Tamir Edilir" : Gündelik hayatta kullanılan aletlerin nasıl tamir edileceğini anlatan program günlük periyotla yayına girecek.
  • Öğrenci Evi": Üniversite öğrencilerinin yaşadıkları mekanları (ev, yurt, pansiyon) güzelleştirip daha kullanışlı hale getirirken, öğrencilerin estetik duygularını geliştirmeyi amaçlayan programı İbrahim Selim sunuyor.
  • "Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarayacak?" : Programda, Mors alfabesi, genleşme, fotosentez, kurbağanın sindirim sistemi gibi konuların, komik skeçlerle gerçek hayatta nasıl işe yarayabileceği anlatılıyor.
  • "Üniversitelerimiz": Üniversitelerin aktüel formatta tanıtılacağı programda, üniversitenin bulunduğu şehir, beslenme, barınma ve ulaşım olanakları, sportif ve sosyal tesisler, üniversitenin akademik çalışmaları, sosyal ve kültürel faaliyetleri gibi tanıtılacak.
  • "Toplu Hayat" : Ünlü oyuncu Özge Özpirinççi’nin sunduğu programda, kent yaşamında diğerlerinin haklarına saygı, araba kullanma ve müzik dinleme adabı gibi hayatın çok farklı alanlarına dair konular farklı bir formatta ve mizahi bir üslupla ele alınacak.
  • "Kendimi Tanıyorum": Ebru Tülay Üzümcü ve Polat Doğru yönetimindeki kişisel gelişim programında, stresle başa çıkma, insan ilişkileri, liderlik, öz güvenin geliştirilmesi, beden dilini doğru kullanma gibi konular işlenecek.
  • "Yaşam Boyu Spor" : Sağlık için spor yapmak isteyen ancak spor salonlarına gitmek için yeteri kadar vakti ya da parası olmayan izleyicilere yönelik spor programı.
  • "Spor Okulu": Alanında ünlü sporcular eğitmenliğinde, bir grup çocuğa,basketbol, futbol, tenis, yüzme, voleybol gibi spor dallarında teknikler öğretilecek. Programın eğitmenleri, futbolda Cüneyt Tanman, basketbolda Harun Erdenay, voleybolda Vefa Şimşek, yüzmede Hande Özge Ülgüner, teniste Filiz Taşbaş yapacak.
  • "Resim Dersi": Suluboya, kara kalem gibi ucuz malzemelerle herkesin resim yapabileceği anlatılacak.
  • "Müzik Okulu": Kaval, ney, flüt, gitar gibi uzaktan öğretilebilecek ve en çok kullanılan müzik aletlerini çalmaya yönelik olacak.
  • "Teknoloji Dergisi": Bilgisayar yazılımları, teknolojik ürünler, internet siteleri, bilgisayar oyunları, mini yarışma gibi farklı bölümlerle, izleyiciyi teknolojik gelişmelerden haberdar edecek.
  • "Benim Küçük Bahçem": Aktüel formatta çekilen programda, bahçe düzenlemesi (yaz bahçesi, kış bahçesi), balkon ve teras bitki dizaynı, iç mekan süs bitkilerinin yetiştirilmesi, bakımı gibi bilgiler yer alacak.
  • "Tarım Gıda Yaşam": Tarladan sofraya gıdaların üretim süreci, gıda güvenliği ve gıda sağlığı, genel tarım bilgisi, organik tarım ve tarımsal sanayi konuları ele alınacak.
  • "Çizgili Program": Gençlerin çizimleri karikatür sanatı açısından değerlendirilecek.
  • "Demokrasi Platformu": Farklı görüşlerden, kültürlerden ve ekonomik sınıflardan ama ortak sorunları olan gençler, görüşlerini tartışacak ve bu görüşleri oylamaya sunulacak. Programın moderatörlüğünü gazeteci Yüksel Aytuğ yapacak
  • "Ne Diyoruz Ne Anlıyoruz?" : Stüdyoda farklı görüşten uzmanlar, sık kullanılan kavramları çeşitli boyutlarıyla tartışacak
  • "Konuşmak Lazım": Psikolog İbrahim Eke’nin gençlerin telefon, mail ve SMS yoluyla ilettikleri sorunları hakkında konuşacak.
  • "Genç Forum": Gençler, Burhan Şeşen yönetiminde ülke sorunları hakkında özgürce konuşabilecek.
  • Medya Okumaları" : Prof. Dr. Haluk Gürgen’in moderatörlüğünü üstlendiği programda magazin haberleri, asparagas gibi haberler ve mesajlar eğlenceli bir üslupla ele alınacak.
  • "Bilmek İstiyorum": Haftanın 4 günü, internette yarışan gençlerden finale kalanlar, 5. gün televizyon programında yarışacaklar.
  • "Ben Yaparım" : Biri kadın diğeri erkek iki tiyatro sanatçısı, her hafta daha önce hiç denemedikleri garsonluk, camcılık ve çiftçilik gibi bir işi tüm gün fiilen yapacak ve birbirleriyle yarışacak.
  • "Eğitim Haberleri" : Türkiye’nin dört bir yanından eğitim haberleri yayınlanacak.
  • "Kampus Aktüel" : Üniversitelerdeki etkinlikler, üniversite kulüplerinin çalışmaları, öğrenciler arasındaki yeni eğilimler, hocalar ve öğrencilerle röportajlar yayınlanacak.
  • TRT-Okul’da ayrıca kentlilik bilincine ilişkin animasyon spotlar, "Gençlik Halleri" adlı günlük 30 saniyelik çizgi film, "Bir Dakika" adlı,
    coğrafya, bilim, edebiyat, sanat tarihi gibi konularda bilgilendirme spotları ve çeşitli skeçler yayınlanarak, güler yüzlü bir kanal hedefleniyor.