07.09.2022 - 16:36 | Son Güncellenme:
Bitkilerde terleme olayı bizlere Fen Bilgisi eğitimlerinde öğretilmektedir. Aynı zamanda bitki bilimi konusunda uzman olan bireyler transpirasyon konusunda her türlü detaya hakimdir. Seracılık yapanlar, tarla işleriyle uğraşanlar, ev veya bahçelerinde bitki yetiştirenler bitkilerde gerçekleşen fotosentez, terleme gibi olayların nasıl olduğuna dair bilgi sahibidir.
Transpirasyon Nedir?
Botanik bilimi terimi olan transpirasyon, havanın emme gücüyle gerçekleşen bitkinin bu hava ile teması sonucunda organlarından dışarıya su buharı verilmesi olayına denmektedir. Bu olayın bir diğer ismi de terleme olarak geçmektedir.
Transpirasyon Nasıl Olur?
Transpirasyon olayı bitkinin atmosfer içindeki tüm organlarıyla yapılır. Bitkilerin de tıpkı insanlar gibi yaşamlarını devam ettirebilmeleri için suya ihtiyaçları vardır. Terleme olayı bitkinin buhar şeklinde su kaybetmesine neden olur.
Toprak altında toprak atmosferi bulunmaktadır. Bitkinin kökleri bu atmosferle temas ettiğinde bile bir miktar transpirasyon olayı gerçekleşebilmektedir. Genel olarak baktığımızda transpirasyon olayını gerçekleştiren bitkinin organı yapraklarıdır. Bu olayda yapraklarda olan transpirasyon mekanizmasından bahsedilmektedir.
Bitkilerde Terleme Neden Olur?
Bitkilerde terlemenin bitkiye çeşitli faydaları vardır. Bu olay sayesinde ısı kontrol altına alınmış olur. Toprakta yer alan mineraller emilir. Yeni mineraller eklenmiş olacaktır. Bu sayede tekrardan emilimin yapılmasına olanak sağlanır. Bitki gövdesinde yer alan fazla miktardaki suyu dışarıya atmak amacıyla bitkilerde terleme gerçekleşir. Çünkü terleme bitkilerde su kaybına neden olan bir olaydır. Aynı zamanda terleme olayı sayesinde bitkide oluşabilecek fazla miktarda ısınmanın da önüne geçilmiş olur.