EğitimToprak Kirliliği Nedir, Neden Olur? Toprak Kirliliğini Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Toprak Kirliliği Nedir, Neden Olur? Toprak Kirliliğini Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

21.05.2021 - 13:15 | Son Güncellenme:

Toprak kirliliği çevreye zarar gelen olaylardan biridir ve topraklarda istenmeyen etkilerin gelişmesine sebep olur. Toprak kirliliği toprakta yaşayan bitkiler ve faydalı organizmalar için oldukça tehlikelidir. Toprak kirliliği sadece toprakta yaşayan canlıları değil bütün ekosistemi etkiler. Peki toprak kirliliği nedir, neden olur? Toprak kirliliğini engellemek için neler yapılabilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Toprak Kirliliği Nedir, Neden Olur Toprak Kirliliğini Engellemek İçin Neler Yapılabilir

Toprak kirliliği toprağın verimliliğini azaltan, besin kaynaklarını kirleten ve bütün canlılık için yaşam tehdidi oluşturan olumsuz bir olaydır.

Haberin Devamı

 Toprak Kirliliği Nedir, Neden Olur?

 Toprak kirliliği, çeşitli etmenlere bağlı olarak toprakların kirlenmesi ve yaşam için verimsiz hale gelmesidir. Toksin gazlar, kadmiyum, bakır ve gübre gibi maddeler toprak kirliliğinde öncül etmenlerdendir. Toprak kirliliği insan eliyle ya da kimyasal yollarla gerçekleşebilir. Özellikle tarımda kullanılan böcek ilaçları ve kimyasalların toprak kirliliğindeki payı büyüktür. Bu tarz maddelerin kullanılması toprakta yaşayan faydalı organizmaların olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olur.

 Toprak kirliliğinin öncü nedenlerinden biri çevreye atılan toksik maddelerdir. Toksik çöplerin toprağa karışması besin maddelerinin zarar görmesine ve yaşamın etkilenmesine neden olur. Toprakta çözünemeyen ya da uzun yıllar kalan maddelerin çöp olarak atılması yaşam için elverişsiz koşulların oluşmasını sağlar.

Haberin Devamı

 Toprak Kirliliğini Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

 Toprak kirliliğini önlemede uygulanabilecek en önemli yöntem bireyleri bilinçlendirmektir. Çevre eğitimi alan bireyler toprağı ve çevreyi kirletmeyecek eylemlerde bulunarak doğal çevrenin korunmasına katkı sağlarlar. Doğal kaynakların korunması için bireylere gerekli eğitimin verilmesi ve sorumluluk bilincinin aşılanması çevresel kirlenmeleri önlemede en önemli yöntemlerden biridir.

 Atıkların yanlış yöntemlerle doğaya karışması uzun yıllar toprakta çözünemeyen maddelerin doğal çevreye zarar vermesine neden olur. Geri dönüşüm yöntemlerinin yetersiz olması her geçen gün doğaya atık olarak daha fazla çöp atılmasına sebep olur.