EğitimToplumsal Kurum Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Toplumsal Kurum Örnekleri Nelerdir?

Toplumsal Kurum Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Toplumsal Kurum Örnekleri Nelerdir?

09.12.2021 - 05:16 | Son Güncellenme:

Asli görevi toplumun manevi değerlerini korumak ve bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılamak olan değerler sistemi, toplumsal kurum olarak nitelendirilir. Toplumsal kurumlar aynı zamanda birer kavram ve olgu olarak ele alınır. Söz konusu kurumlar, istikrar, güven, huzur, üretkenlik gibi ilkelerin korunması adına faaliyet yürütür. Toplumsal kurum ve çeşitlerini örnekleriyle birlikte derledik.

Toplumsal Kurum Nedir, Çeşitleri Nelerdir Toplumsal Kurum Örnekleri Nelerdir


Toplumsal kurumların korunması için kurallara ve yasalara uyulmalıdır. Geleneklerine, dini değerlerine ve milli kültürüne sahip çıkan toplumlarda sosyal kurumlar bozulmaz ve toplumsal huzur sağlanır.

Toplumsal Kurum Nedir?

Toplumsal hedeflerin gerçekleştirilmesi ve değerlerin muhafaza edilmesi için uyulması gereken kaidelere toplumsal kurum denir. Toplumsal kurumlar evrenseldir. Örneğin ''aile'' kurumu her toplum için aynı derecede önemlidir.

Toplumsal Kurum Çeşitleri Nelerdir?

Toplumsal kurumlar mikro ve makro ölçekli olmak üzere ikiye ayrılır. Aynı zamanda toplumun en küçük birimi olan aile, mikro ölçekli kurumlara örnek olarak gösterilebilir. Eğitim, sağlık, hukuk ve siyaset ise daha geniş kitlelere yönelik olduğu için makro ölçekli toplumsal kurumlar arasında yer alır.

Toplumsal Kurum Örnekleri Nelerdir?

1- Eğitim:

Toplumların bilim ve sanat alanında ilerlemesi için faaliyet gösteren toplumsal kurumlardır.

2- Din:

En önemli sosyal kurumlardan biri olan din, paylaşma ve yardımlaşma gibi erdemlerin toplum tarafından benimsenmesinde öncü rol oynar.

3- Siyaset:

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde siyaset, halkın toplumsal yaşam hakkında kararlar alması ve bu kararları uygulaması anlamına gelir.