22.04.2022 - 15:12 | Son Güncellenme:
Suşi ve rulo gibi egzotik yemeklerde sıklıkla kullanılan ürünlerden biri de tobikodur. Özellikle Japon mutfağında sıklıkla kullanılması ile bilinir. Rulo yapma işleminde tobiko en çok kullanılan malzemelerden biridir.
Tobiko Nedir?
Tobiko özellikle suşi yapımında tercih edilen bir havyar türüdür. Bu havyarın Japonca ismi ise uçan balık yumurtası şeklindedir. Tobiko yumurtaları yaklaşık olarak 0.5 ile 0.8 mm arasında değişiklik gösterir.
Japonlar arasında oldukça yaygın olan tobiko havyarı suşilerde sıklıkla kullanılır. Bu havyar yapısı sebebiyle dalgalar üzerinde uçuyormuş gibi görünen bir balık türünden elde edilir. Balığın eti de yumuşak olmasının yanında son derece lezzetlidir. Tobiko elde edilen uçan balıklar en çok Hint Okyanusu ile Batı Pasifik'te bulunur.
Tobiko Nasıl Yapılır?
Tobiko Somon havyarına oldukça benzer yapısı ile dikkat çeker. Rengi daha çok turuncudur. Bunun yanında somon havyarına göre daha küçük ve hafif bir yapısı vardır.
Tobiko kullanılmadan önce özel tuzlu su içerisinde bekletilir. Günümüzde restoranlarda yeşil, siyah gibi renklerde tobiko havyarı ile karşılaşmak mümkündür. Asıl rengi turuncu olan bu havyara zararsız gıda boyaları ile renklendirme işlemi yapılır. Bunun dışında havyarın parlaklığının artırılması adına zencefil kullanılması da yaygın bir işlemdir. Tobiko havyarının yeşil rengi alması için wasabi de kullanılabilir.