08.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYSEL BOZAN YILMAZ - Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu’nu yayınladı. Buna göre tercihler dün başladı, 13 Eylül’de sona erecek. Adaylar tercihlerini T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından yapabilecek.
Merkezi yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerde 16 bin 593 kontenjan boş kalmıştı; kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte kontenjan sayısı 122 bin 209’a çıktı. Puanı hesaplanıp da tercih hakkı kazanan aday sayısı ise 1.1 milyondu. Şimdi bu adaylar için üniversiteli olma şansı doğdu.
30 TL yatıracaklar
Ek yerleştirme için tercih yaparken adayların aşağıdaki kuralları dikkate almaları gerekiyor:
Öncelikle adayların 2022-YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması ve merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programını kazanmamış olması şart. Kazanıp da kayıt yaptırmasa dahi, merkezi yerleştirmede herhangi bir programa yerleşenlerin tercih hakkı bulunmuyor. Özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olanlar ise ek yerleştirmeden yararlanabiliyor.
Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. Ancak tamamını doldurmak zorunlu değil. Aday 24’ü geçmemek üzere istediği sayıda tercih yapabiliyor.
Kılavuzda taban puanı oluşan programları, ilgili puan türünde programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebiliyor.
Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adayların tercih etme hakkı var. Yine merkezi yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirmede de adayların programların tüm koşullarını karşılamaları gerekiyor, aksi takdirde kazansalar dahi kayıt yaptıramayacaklar.
Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı hesaplanan adaylar, Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler. İlgili Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) puanı hesaplanan adaylar, Tablo 4’teki programları tercih edebilecekler.
Ek yerleştirme için adayların 30 TL ücret ödemesi gerekiyor. Ek yerleştirme ücreti, 14 Eylül 2022 saat 23.59’a kadar yatırılabilecek. Ücreti yatırmayanların tercihleri işleme alınmayacak.
Tarihte fire çok yüksek
Merkezi yerleştirmede herhangi bir programı kazanıp kayıt yaptırmayanlar nedeniyle ek yerleştirmede kontenjan sayısı 122 bin 209’a ulaştı. Bunun 93 bin 359’u örgün, 29 bin 150’si ise açık ve uzaktan eğitim programlarından oluşuyor. Kaydolmayanlarla birlikte üniversite doluluk oranı yüzde 98,4’ten yüzde 88’e gerilemiş bulunuyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın analizlerine göre kontenjanlarda son durum şöyle:
105 bin 772 kişi, merkezi yerleştirmede herhangi bir programı kazanmasına rağmen kayıt yaptırmadı. Bunun 86 bin 795’i devlet üniversitesinde, 16 bin 712, 2 bin 265’i de KKTC ve diğer üniversitelerde yer alıyor. Devlet üniversitelerinde her 10 öğrenciden 1’i kayıt yaptırmamış.
Program türlerine bakıldığında, 19 bin 153’ü devlet, 4 bin 271’i vakıf, bin 120’si de diğerlerinde olmak üzere toplam 24 bin 544 aday, 4 yıllık ve üzeri fakülteleri kazandığı halde kayıt yaptırmaktan vazgeçmiş bulunuyor.
Kayıt yaptırmayanlar incelendiğinde en çok firenin tarih bölümünde olduğu görülüyor. 945 kişi kazandığı halde kayıt yaptırmamış. Genel olarak kayıttan vazgeçen 100 öğrenciden 9’unun Tarih bölümünden olması dikkat çekiyor.
Psikoloji bölümünde 654, işletmede 606, ilahiyatta 566 aday kayıttan vazgeçmiş.
Üniversiteler içerisinde ise en çok kayıt kaçağı Beykent Üniversitesi’nde yaşandı; bin 584 öğrenci kazandığı halde kayıt yaptırmaktan vazgeçmiş. Sayı olarak onu izleyen üniversitelerde, kayıttan vazgeçen aday sayısı şöyle: Gelişim 891, İstanbul Aydın 776, Topkapı 728, Nişantaşı 659.
Gözde programlardan tıpta 649 boş kontenjan bulunuyor. Merkezi yerleştirme sonrasında da 671 kontenjan boş kalmıştı. Ancak diğer ülkelerdeki üniversiteler ek yerleştirmede yer almadığı için kontenjan sayısı azalmış gibi görünüyor.
Bir diğer gözde program hukukta bin 69 boş kontenjan var. Merkezi yerleştirmede hukuk kazananlardan devlette 94 kişi, vakıfta 75, KKTC’de de 11 adayın kayıt yaptırmaktan vazgeçtiği görülüyor.