EğitimTermokupl Nedir, Ne İşe Yarar? Termokupl Nasıl Çalışır?

Termokupl Nedir, Ne İşe Yarar? Termokupl Nasıl Çalışır?

20.04.2022 - 15:50 | Son Güncellenme:

Değişik alanlarda kullanılması ile beraber termokupl önemli bir yere sahiptir. Peki, Termokupl nedir, ne işe yarar? Termokupl nasıl çalışır detayları ile derledik.

Termokupl Nedir, Ne İşe Yarar Termokupl Nasıl Çalışır

 Farklı ve özel malzemelerden oluşması ile beraber taşımış olduğu görev dahilinde termokupl öne çıkıyor. Tabii ne işe yaradığı ve aynı zamanda çalışma prensibi yine merak edilen konular arasında yer almaktadır

Haberin Devamı

 Termokupl Nedir?

 Termokupl aynı zamanda ısıl çift olarak da ifade edilir. Genel çerçevede ise bir tür sıcaklık sensörü olarak anlatmak mümkün. Böylece birçok değişik falan da sıcaklık sensörü olarak amaca uygun şekilde değerlendirilir. İki farklı malzemeden oluşması ile beraber bu malzemelerin bir araya getirilmesi doğrultusunda kullanılır.

 Termokupl Ne İşe Yarar?

 Değişik malzemelerden meydana gelen bu yapı, iletken malzemelerin uçlarının birleştirilmesi ile kullanılır. Böylece ısıtma yolu ile beraber ele alınan termokupl gerilimi arttırır. Tabii ortaya çıkan gerilimin değeri malzeme ile beraber birleşim noktasının ısı miktarına bağlı olarak farklılık yaratabilir. Bu sayede ortaya çıkan gerilim ile birlikte birçok farklı alanda değerlendirilen bir tasarım olduğunu söylemek mümkün.

Haberin Devamı

 Termokupl Nasıl Çalışır?

 Basit bir çalışma sistemine bağlı olarak bu yapı amaca uygun şekilde kullanılır. Genelde ise iki farklı malzemeye sahip iletken yapı ele alınır. Daha sonra bu iletken yapıların ucu birbiriyle birleştirilir. Gerçekleşen birleşim ile birlikte ısınma işlemi yapılır. Sonuç olarak gerçekleşen bu işlem ile beraber yüksek oranda bir gerilim sağlanır.