15.12.2021 - 15:35 | Son Güncellenme:
Yeryüzündeki sıcaklık ve yoğunluğa bağlı olarak termik ve dinamik basınç kuşakları oluşumu gerçekleşir. Bunların her biri kendi üzerinden farklı basınç kuşakları meydana getirmektedir. Hava olayları ile beraber bu kuşaklar iklimsel aşağıdan önemli bir yer tutar.
Termik Basınç Kuşaklar Nedir?
Yerin şekline bağlı olarak yeryüzünün ısınması ile beraber, aynı zamanda soğuması neticesinde oluşan basınç merkezleri termik basınç olarak bilinir. Bu konuda enlem ve boylam ile beraber de ki farklı termik basınç kuşağı oluşur.
- Ekvatoral termik alçak basınç kuşağı
- Kutuplar termik yüksek basınç kuşağı
Yukarıda verilen unsurlar havanın sıcaklık ve yoğunluğu ile beraber yükseltisi üzerinden, enlem derecesine bağlı biçimde değişkenlik yaratmaktadır.
Dinamik Basınç Kuşaklar Nedir?
Yeryüzünün hareketlerine bağlı olarak havanın yoğunluğunun artması ya da azalması dinamik basınç kuşakları olarak ifade edilir. Dünyanın özellikle kendi ekseni etrafında dönmesiyle meydana gelen sapma kuvvetinin etkisi üzerinde, hava kütlelerinin yığılması ya da soğuması neticesinde meydana gelirler. Aynı şekilde iki farklı biçimde ortaya çıkar;
- Subtropikal Dinamik basınç yüksek kuşağı
- Subpolar dinamik basıncı alçak kuşağı
Termik ve Dinamik Basınç Kuşakları Nerelerde Oluşur?
Termik ve dinamik basınç kuşakları yeryüzü hareketleri ile beraber aynı zamanda yeryüzü şekilleri üzerinden oluşmaktadır. Bu doğrultuda kutuplar ile beraber aynı zamanda Ekvatoral bölgelerde oluşan basınç kuşakları olduğunu söylemek mümkün. Termik basınç kuşağı daha çok kutup bölgesinde meydana gelmektedir. Dinamik basınç kuşağı ekvatoral bölgede üzerinden yaşanan bir etki olarak öne çıkar.