EğitimTEOG YEP sonuçları açıklandı! - (2016 MEB E-Okul)

TEOG YEP sonuçları açıklandı! - (2016 MEB E-Okul)

29.06.2016 - 10:01 | Son Güncellenme:

TEOG sonuçları geçtiğimiz günlerde belli oldu. Öğrencilerin büyük heyecanla sonuçlarına baktığı TEOG YEP puanlarına göre nasıl bir değerlendirmede bulunabilirler? TEOG YEP puan sonuçlarına göre uzmanlar önemli tavsiyelerde bulunuyor. Peki TEOG tercihleri ne zaman başlayacak? İşte tüm detaylar...

TEOG YEP sonuçları açıklandı - (2016 MEB E-Okul)

TEOG YEP sonuçları dün saat 18:00'da açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan TEOG YEP sonuçlarına e okul üzerinden ulaşabilirsiniz. Puan sonuçlarının açıklanmasının ardından şimdi de gözler tercihlere çevrildi. İşte TEOG YEP sonuçları..

Haberin Devamı

27-28 Nisan'da yapılıp sonuçları 8 Haziran'da duyurulan TEOG sınavlarının Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) bugün 18:00'da açıklandı. TEOG sınavlarının puanları sadece liselere geçişte hesaplanacak yerleştirme puanlarına yüzde 70 oranında etki yapmayacak. Aynı zamanda bu sınavlar öğrencilerin okul sınavlarından biri olarak da kabul edildiği için ders geçme notu olarak da kullanılıyor.

TEOG YEP SONUÇLARI İÇİN GÖRSELE TIKLAYINIZ

TEOG HAKKINDA MERAK EDİLENLER

TEOG YEP sonuçları açıklandı - (2016 MEB E-Okul)

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında liselere girişte geçerli olacak Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) dün açıklandı. Sonuçlar www.meb.gov.tr adresinden öğrenilebilecek. Ortak sınavlara giren yaklaşık 1.2 milyon öğrenci, YEP puanlarıyla liselere yerleşmek için tercih yapacak. Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere tüm devlet liseleri ile bazı kolejler, YEP ile öğrenci alacak.

Özel okullara kayıtlar, 27 Haziran’da başladı, 14 Temmuz’da sona erecek. Devlet liselerine yerleştirme işlemleri için tercihler 15-25 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 8 Ağustos’ta açıklanacak.
İyi bir liseye girmek için sınavlarda başarılı olmak kadar, tercihleri bilinçli şekilde yapmak da önemli. MEB öğrencilere yardımcı olmak için illerde tercih ve yerleştirme rehberlik komisyonu kurdu. Ayrıca okullarda rehber öğretmenler de öğrencilere yardımcı olacak. Biz de tercih ve yerleştirmelerle ilgili en çok merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.

25 tercih hakkı var

1-YEP sonuçları hangi liselere girişte kullanılacak?
Adaylar YEP puanlarıyla Anadolu, fen, sosyal bilimler, mesleki ve teknik Anadolu, Çok Programlı Anadolu, Anadolu imam-hatip olmak üzere tüm devlet liselerine ve YEP ile öğrenci alan özel okullara kayıt yaptırabilecekler. Özel okulların bir kısmı TEOG kapsamında düzenlenen sınavlardan 4 tanesini dikkate alarak, farklı puan türleriyle öğrenci kabul edecek.

2- Tercihler nasıl yapılacak?
Önce 14 Temmuz’a kadar özel okullar için kayıtlar alınacak. Devlet okulları için ise tercihler 15-25 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Tercih işlemleri için http://e-okul.meb.gov.tr adresinden giriş yapıldığında, ekranda “Tercih Yapmak İstiyorum” ve “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonları görülecek. Özel okullara kayıt yaptırmaya karar verenler “Özel Okula Kayıt Yaptıracağım Tercih Yapmayacağım” butonunu işaretleyecekler. Bu seçeneği işaretleyenler tercih hakkını kullanmış sayılacak, devlet okullarına tercih yapamayacak.

3 - Özel okullara kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçme hakkım var mı?
30 Haziran - 14 Temmuz 2016 tarihlerinde özel okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler, devlet liseleri için tercihte bulunamayacak ancak tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirirlerse tercihte bulunabilecekler. Bu öğrenciler yerleştirmeye esas nakil döneminde, şartları taşımaları durumunda okul değiştirebilecekler.

4- Öğrencilerin kaç tercih hakkı var?

Haberin Devamı
TEOG YEP sonuçları açıklandı - (2016 MEB E-Okul)

Devletteki tüm okul türleri arasından 25 tercih yapma hakkı var.

5-Güzel sanatlar ve spor liselerine nasıl başvurulacak?
Bu okullara yerleştirme işlemleri güzel sanatlar ve spor liselerine giriş mevzuatı esas alınarak, tercihler doğrultusunda merkezi olarak yapılacak. Yetenek sınavında başarılı olanlar, kayıtlarını 22 Temmuz’a kadar yaptırabilecekler. Bu öğrenciler diğer devlet okullarına da başvurabilecek ancak bir okula yerleştirilmeleri durumunda, bu okullara otomatik olarak kayıtları yapılacak; güzel sanatlar veya spor liselerindeki kayıtları iptal olacak.

6-Tercihleri okul müdürlüğüne onaylatmak şart mı?
Öğrenciler tercihlerini http://e-okul.meb.gov.tr adresinden bireysel olarak da yapabilecek. Ancak tercihin geçerli olması için mutlaka bir okul müdürlüğüne giderek elektronik ortamda onaylatılması gerekiyor. Aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak. Ayrıca okul müdürlükleri tercihlerini kendi yapamayan öğrencilere yardımcı olacaklar.

7 -Tercihler değiştirilebiliyor mu?
Tercihlerde düzeltme veya değişiklikler, okul müdürlükleri tarafından elektronik onaylama işlemi yapılmadan önce gerçekleştirilebiliyor. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra kayıtlar otomatik yapılıyor ve bundan sonra bir değişiklik yapmak mümkün değil.
Puan üstünlüğü geçerli

8-Yerleştirmeler neye göre yapılacak?
Tercihte bulunan öğrenciler liselere, tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre ve YEP puan üstünlüğü dikkate alınarak yerleştirilecekler.

9-Yerleştiği okuldan memnun olmayanlar için başka bir seçenek var mı?
Bu öğrenciler nakil döneminde, yeni tercihlerde bulunabilecekler. Nakil işlemleri, 9-15 Ağustos, 19-23 Ağustos ve 26-31 Ağustos olmak üzere üç dönemde yapılacak. Öğrenciler her nakil döneminde üçer okul tercih edebilecekler. Tercih edilen okullarda boş kontenjan ya da taban puan şartı aranmayacak.

10-Tercih yapmayan ya da tercihlerinden herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler nereye yerleşecek?
Bu öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek; 5-8 Eylül tarihleri arasında da il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına, il/ilçe sınırları içerisinde nakil tercihinde bulunabilecekler.

Özel okullarda kayıtlar sürüyor

Haberin Devamı
TEOG YEP sonuçları açıklandı - (2016 MEB E-Okul)

Özel okullarda ilk ön kayıt dönemi 27 Haziran’da başladı, bugün bitiyor, yarın kesin kayıtlar yapılacak. İkinci ön kayıt 11 Temmuz’da alınacak, 12 Temmuz’da kesin kayıt yapılacak. 13 ve 14 Temmuz’da serbest kayıt dönemi olacak. TEOG kapsamında kolejler, farklı puan türleriyle öğrencilerini kabul edecek. Tercih sırasında öğrencilerin puanlarını kendileri hesaplayacak. Kolejler puanlamada Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 4 dersin sınav sonuçlarını kullanacak.
Aşağıdaki tabloda kolejlerin taban puanları yer alıyor. Özel Amerikan Robert Lisesi, 1000 tam puan üzerinden taban puanını 995 olarak açıkladı. Üsküdar Amerikan, İzmir Amerikan, Tarsus Amerikan ve SEV Amerikan kolejlerinde tam puan 400. Saint Joseph, Saint Benoit, Saint Pulcherie, Saint Michel, Notre Dame de Sion ve İzmir Saint Joseph Fransız liseleri ile Özel Alman Lisesi 900’lük puan sistemine göre öğrenci kabul edecek.
Sankt Georg Avusturya, İtalyan ve Galileo Galilei İtalyan liseleriyle VKV Koç Özel Lisesi, YEP’e göre 500 tam puan üzerinden kendi belirledikleri taban puana göre öğrenci alacak.

Haberin Devamı

En iyi lise mi? En doğru lise mi?

Haberin Devamı

TEOG Maratonu tamamlandı. Şimdi de tercih ve kayıt maratonu var. Yani veli ve öğrencilere rahat bir yaz tatili yok gibi!

Okullar açılıncaya kadar, o okul senin, bu okul benim diye canları çıkacak. Kayıt aşamasında, hiç olmadık anda, çok önemli avantajlar çıkabiliyor.

Bu yüzden, kayıtları çok yakından izlemekte yarar var... Daha önce bir çok kez yazdık, iyi lise ya da iyi okul yok, iyi öğrenci var. İyi öğrenci hangi okula giderse gitsin, başarılı oluyor.

Ama öğrenci iddialı ve ne istediğini bilmiyorsa, hangi okulu bitirirse bitirsin, sonuç değişmiyor. Türkiye’yi, dünyayı, şirketleri yönetenlere, vitrine çıkanlara bakın yeter!... İyi diye bilinen liselere girmek elbette önemli ama giremezseniz de üzülmeyin.

Bazı öğrenci ve veliler, falanca okula giremiyoruz diye karalar bağlıyor. Onları anlamak gerçekten de çok zor! Şu aşamada, cevabını arayacağınız soru şu olmalı: Benim için en doğru lise hangisi? En iyi geleceği hangisi sağlıyor?

Gelin bu liselere birlikte bir göz atalım:

Fen liseleri

Fen liseleri, üniversiteye girişte en başarılı okullar. Daha çok, tıp ve mühendisliği düşünenler için doğru bir adres. Sınav başarıları yüksek ancak sosyal bilimlere ve sosyal hayata biraz uzaklar. Ama yine de ille de üniversite diyenler için ilk sırada düşünülmesi gereken okullar. İngilizce hazırlık sınıfı konulması da bu okullara olan ilgiyi artırdı.

Anadolu liseleri

Yabancı dille eğitim yapıyor diye tercih ediliyor. Ama neredeyse yüzde 99’unda yabancı dille eğitime son verildi. Tabela Anadolu liselerinin sayısı o kadar çok arttı ki okul seçerken çok dikkatli olmak gerekiyor.

Kolejler

Dershanelerin liseye dönüşmesiyle sayıları daha da arttı. Ama çok azı dışında kontenjanlarını dolduran yok gibi. Ücretleri çok yüksek ve veliler, ödedikleri paranın karşılığını aldığına inanmıyor. Başarı oranları okuldan okula değişiyor.

Yabancı kolejler

Yabancı dil öğretme konusunda en iddialı olan onlar. Üniversite başarısı okuldan okula değişiyor ve abartıldığı kadar çok yüksek değil. Çoğunun hedefinde yurtdışı üniversiteler var. Çok fazla öğrenci almıyorlar. Parası ve yurtdışı hedefi olanlar için düşünülmesi gereken alternatiflerin başında geliyor.

Temel liseler

Bugün varlar ama yarın ne olacakları belli değil. Dershane mi, lise mi belli değil! Karar verirken artılarıyla birlikte eksilerini de düşünmekte yarar var.

Meslek liseleri

Bir an önce hayata atılmak ve bir mesleğim olsun diyenler için cazibe merkezi. Artık istedikleri yere katsayı sorunu yaşamadan girebiliyorlar ama sınav soruları onlara göre değil, fen ve Anadolu liselerine göre hazırlanıyor. Bu yüzden üniversite şansları yüksek değil.

İmam hatip liseleri

Sayıları o kadar çok arttı ki kaliteleri sorgulanmaya başladı. Katsayı nedeniyle azalan talep, artma eğilimi gösterse de üniversite başarılarının sorgulanır olması, iddialı öğrencilere diğer okulları da düşündürüyor...