EğitimTektonik Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Tektonik Olaylar Nelerdir?

Tektonik Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Tektonik Olaylar Nelerdir?

27.05.2022 - 00:03 | Son Güncellenme:

Türk Dil Kurumu'na göre tektonik kelimesinin birden fazla anlamı vardır. Tektonik ne demek? Türk Dil Kurumu'na göre anlamı nedir? Kaç anlamı vardır? İşte, tektonik hakkında tüm merak edilenler.

Tektonik Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Tektonik Olaylar Nelerdir

 Tektonik günlük hayatımızda da karşımıza çıkan kelimelerden biridir. Sürekli karşımıza çıkan bu kelime uzun yıllardan beri de dilimizdedir. Zaman zaman karşımıza çıkan bu kelimeye aşina olunsa da tam olarak anlamı çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. 

Haberin Devamı

 Tektonik Ne Demek?

 Dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden biri olan tektonik, Fransızcadan dilimize geçen bir kelimedir. Katmanların parçalanması, dağılması ve birbirleriyle olan ilişkilerini, durumlarını ve değiştirdikleri biçimlerini anlatan coğrafi bir terimdir. Daha çok deprem adı ile bilinmektedir.

 Genel olarak tektonik kelimesi levha tektoniği veya levha hareketleri olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde 3 farklı çeşit tektonik hareket vardır. Bunlar; genişlemeli, itme, grev - kayma tektoniği olmak üzeredir.

 TDK Sözlük Anlamı Nedir?

 Türk Dil Kurumu'na göre ise coğrafi anlamı parçalanıp dağılan yer katmanlarının birbirleri ile olan ilişkilerini araştıran yer biliminin bir koludur. 

 Tektonik Olaylar Nelerdir?

Haberin Devamı

 Yeryüzünde olan bazı hareketler yer şekillerinin ve yeryüzü özelliklerinin oluşumunda etkili olmaktadır. Tektonik hareketlerde bu hareketlerden biridir. Tektonik olaylar belli fiziksel ve kimyasal olayların aynı zamanda da oluşan bir hareketliliğin sonucunda meydana gelir.

 Kıtaların birbirinden ayrılması, adaların ortaya çıkması, depremlerin olması, vadi, dağ ve plato gibi oluşumların olması tektonik hareketlilik nedeniyle meydana gelmektedir.