EğitimTediye Makbuzu Nedir, Ne İçin Kullanılır? Tediye Makbuzu Nasıl Kesilir?

Tediye Makbuzu Nedir, Ne İçin Kullanılır? Tediye Makbuzu Nasıl Kesilir?

07.09.2022 - 16:31 | Son Güncellenme:

Tediye makbuzu, işletmelerin diğer firmalardan aldıkları mal ve hizmet için ödedikleri paranın resmi belgesidir. Tediye makbuzu ödeme yapan firma ya da kişi tarafından kesilir. Ödemenin çek ya da nakit yapılması fark etmez. Tediye makbuzu nedir ve ne için kullanılır, nasıl kesilir ayrıntıları ile derledik.

Tediye Makbuzu Nedir, Ne İçin Kullanılır Tediye Makbuzu Nasıl Kesilir

Tediye makbuzu keserken gerekli tüm alanların doğru doldurulması önemlidir. Eğer doldurulmayacak bir yer varsa buraların da çizilmesi gerekmektedir.

Tediye Makbuzu Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Kıymetli evrakların, paranın ya da eşyaların teslimi sırasında düzenlenen makbuza tediye makbuzu denir. Firmaların, satıcı konumundaki firmalara ödeme yaparken kendi iç sistemlerinde kullandıkları evraklardır. Tediye makbuzu sayesinde paranın ya da malın teslim edildiğini resmi bir şekilde ispatlamak mümkündür. Verilen hizmet karşılığında ödemelerin kayıt alındığı resmi bir evraktır ve ödeme yapan kişi tarafından ya da firma tarafından düzenlenir. Tediye makbuzları nüshalı bir şekilde düzenlenir ve makbuzun üzerinde ödeme yapan ve ödeme alan firmanın bilgileri yazarı. Muhasebe açısından önemli olmasının sebebi de ödemeyi resmi bir şekilde belgelemesidir.

Tediye Makbuzu Nasıl Kesilir?

Tediye makbuzunda ödenen paranın yazı ve rakam ile ne kadar olduğu, paranın birimi ve makbuzun tarihi yer alır. Parayı alan ve veren kişilerin isim, soy isim ve imzası da makbuz üzerinde olmalıdır. Makbuzu kesen firmanın unvan, adres ve telefon bilgisi de tediye makbuzunda olmalıdır. Eğer makbuz bir kişi tarafından kesilirse bu kişinin isim soy isim bilgileri, eğer çek ödemesi yapıldıysa banka ve çek numarası bilgisi de yazılmalıdır. Tediye makbuzunda boş alanların doldurulması ve geriye boş yerler kalırsa buraların da çizilmesi gerekir. Tahsilatı yapan kişinin bilgileri eksiksiz ve doğru doldurması oldukça önemlidir. Gerekli yerler doldurulmaz ya da yanlış doldurulursa makbuz geçersiz sayılır.