10.06.2021 - 03:35 | Son Güncellenme:
Adil bir yargılama için tebligat oldukça önemli bir husustur. Çünkü bir kişinin hakkında yapılan ve yapılan işlemlerden haberi olan kişilerin kendini savunması mümkün değildir. Bu nedenle kişinin adli bir şekilde yargılandığından da bahsetmek mümkün değildir.
Tebliğ Mazbatası Nedir?
Tebligat işlemleri direkt muhataba yapılabildiği gibi, muhatap adına tebligatı kabul eden kimselere de yapılabilmektedir. Kanunen tebligatı muhatap dışında kabul edebilecek olan kimseler, muhatap ile aynı konutta oturan kimselerdir.
Bilindiği gibi apartmanlar kat mülkiyeti şeklinde bağımsız bölümlerden oluşur. Tebligatı alacak kişilerin aynı konutta ve aynı bağımsız bölümde ikamet etmesi gerekmektedir. Yani aynı apartmanda oturan kişilere evrakın tebliğ edilmesi durumu söz konusu değildir.
Bir yerde mesleğini ya da sanatını icra eden kişilere o yerde bulunmadığı taktirde aynı yerdeki memurlara ya da hizmetlilere tebligat verilebilmektedir. Tebliğ yapılacak olan kişi otel, hastane, fabrika, öğrenci yurdu, okul gibi serbestçe girilemeyen bir yerde ise tebliğ yapılması için bulunduğu yerin idari amirinin bulunması gerekmektedir. Hüküm ya da tutuklu olan kişilere yapılacak tebliğlerin müessese müdürü ya da memurunun temin etmesi gerekmektedir.
Tebliğ Mazbatası Nerede Düzenlenir?
Tebligat çıkarabilen makamlar aşağıdaki gibi sayılabilmektedir.
Noterler
Genel Bütçe kapsamında bulunan kamu idareleri
Barolar
Özel bütçeli olan idareler
Köy hükmü şahsiyetleri
Denetleyici ve düzenleyici olan kurumlar
Belediyeler
Sosyal Güvenlik Kurumları
İl özel idareleri
Vakıf Yüksek Öğretim Kurumları
Tebliğ tutanağında, tebliğ mazbatası altında bulunması gereken ayrıntılar şu şekildedir;
Tebliği çıkaran merci ismi
Tebliğ konusu
Tebliği çıkaran tarafın adı soyadı ve adresi
Tebliğ olunacak kişinin adı soyadı ve adresi