11.03.2022 - 05:56 | Son Güncellenme:
Zaman tasarruf devri cümlesi zaman zaman kulağımıza gelmiştir. Tasarrufla ilgili bu deyime benzer birçok atasözü ve deyim bulmak mümkündür. Çoğu zaman gerçek anlamıyla kullanılan bu özlü sözler kimi zaman da mecaz anlamı ile karşımıza çıkmaktadır.
Tasarruf ile ilgili atasözleri, deyimler ve anlamları nelerdir?
- Ak akçe kara gün içindir: Daha önce biriktirilen kıyıya, köşeye atılan para, sıkıntılı ve zor günlerde işe yarar. Bu nedenle tasarruf yaparak birikim yapılmadır.
- Ayağını yorganına göre uzat: Kişi giderlerini gelirine göre ayarlamalı, gelirinden daha çok harcama yaparak kendini zora sokmamalı anlamı taşır. Bu nedenle bazı şeylerden tasarruf etmeli.
- Bol bol yiyen, bel bel bakar: Geleceği ve sonrasını düşünmeden, tasarruf etmeden çok çok harcayan kimse kazançsız kaldığı gün acınacak duruma düşer. Bugün varlık zamanda tasarruf ederek yarın yokluk zamanı düşünmek gerekir.
- Azı karar, çoğu zarar: Hemen her şeyde belli bir ölçü vardır. Bu nedenle ölçü dışına çıkmamak orta yolu bulmak ve dahilinde tasarruf ederek devam etmek gerekir.
- Damlaya damlaya göl olur: Bir şeylerden tasarruf ederek küçük miktarlarda birikim yapmak ve ya başka bir şeyin birikmesini sağlamak, sonunda büyük bir kazanç sağlar.
- Her çok azdan olur: Bugün gözümüze az gibi görünmekte olan değerler belli bir zaman tasarruf edilip biriktirildiklerinde çoğalır ve işe yarar hale gelir.
- İşten artmaz, dişten artar: İnsanın kazancı çok olsa da tutumlu davranmadıktan sonra kazancın bir değeri kalmaz. Önemli olan çok kazanmak değil tasarruf ederek yarınları düşünmektir.