08.01.2022 - 15:07 | Son Güncellenme:
Değirmenlerin temel çalışma mantığı ise, yuvarlak bir yapıya sahip iki taş arasında bulunan tahılların ezilerek, kırılarak eğitilmesine dayanır.
Taş Değirmen Nedir?
Taş değirmen, arpa, buğday ve yulaf gibi tahılların öğütülmesi için kullanılan değirmenlerdir. Taş değirmenler, yuvarlak bir yapıya sahip iki taş arasına konulan tahılların ezilerek, kırılarak öğütülmesi şeklinde çalışır. Değirmen taşı olarak da bilinen bu taşların biri sabit yapıya sahiptir.
Sabit taşın üstünde ise yatay bir konumda yer alan diğer değirmen taşı dönerek hareket eder. Bu sayede araya konulan tahıllar ezilme ve kırılma yöntemi ile ufalanarak ve öğütülür. Taş değirmenlerde sabit taşın merkezinden dışarı doğru çıkan bazı oluklar vardır. Öğütülen tahıllardan üretilen unlar bu oluklar aracılığı ile dışarı atılır. Eski çağlarda çeşitli ilkel yöntemlerle hazırlanan taş değirmenler, günümüzde ise modern teknolojiler sayesinde daha kaliteli bir hale gelmiştir.
Taş Değirmenler Ne İçin Kullanılır?
Taş değirmenler, tahılların una dönüştürülmesi için kullanılır. Tahılların taş değirmende öğütülmesi ile elde edilen un çeşitlerine ise, taş değirmen unları adı verilir.
Günümüzdeki taş değirmenlerinde yulaf, buğday, arpa, pirinç, keçiboynuzu, mısır, nohut gibi sert yapılı tahıllar öğütülür. Aynı zamanda arpa unu, tam buğday unu, mısır unu, nohut unu, pirinç unu, keçiboynuzu unu elde edilir. Diğer öğütme yöntemlerine kıyasla daha doğal olan taş değirmen unları, öğütüldükleri tahılların besin değerlerini de korumaya yardımcı olur. Bu nedenle de taş değirmen unları, insan sağlığı için çok daha faydalıdır.
Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.