04.03.2021 - 15:57 | Son Güncellenme:
İnsan sağlığına birçok açıdan faydalı olan taflan, görünüş olarak kiraza benzer. Bu nedenle birçok yerde Hind Kirazı ve Gürcü kirazı adıyla da bilinir.
Taflan Nedir?
Gülgiller familyasına ait bir bitki olan taflanın ortalama uzunluğu 2 -3 metredir. Karadeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde ve ormanların iç kesimlerinde 5 -6 metreye kadar uzayabilirler. Kalsiyum bakımından zengin olan taflan yapraklarını dökmeyen bir bitki türüdür.
Taflan Ne İşe Yarar?
Taflanın en önemli faydalarından biri doğal bir sakinleştirici olmasıdır. Sinirleri yatıştırır ve yiyen kişinin çok daha derin uyumasını sağlar.
Şeker hastalarına da tavsiye edilen taflan, yüksek oranda kalsiyum içerir. Bu nedenle kemik ve diş sağlığına da iyi gelir. Ağız yaralarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlar ve diş eti çekilmelerini önler. Hazımsızlık sonucu oluşan spazmları dindirir ve midedeki asit oranını dengeler. Bu nedenle yemeklerden 1 -2 saat sonra tüketilmesi önerilir.
Taflan Nerede Yetişir?
Taflan, nemli, rutubetli ve gölgeli yerlerde yetiştirilen bir bitkidir. Bu nedenle Türkiye'de yalnızca Karadeniz Bölgesindeki ormanlarda yetiştirilir.
En fazla taflan yetiştirilen Avrupa ülkeleri: Romanya, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna- Hersek.
En fazla taflan yetiştirilen Asya ülkeleri: Yemen, Lübnan, İsrail ve Libya.
Taflan Nasıl Tüketilir?
Taflan olgunlaştığında önce mor sonra siyah halini alır. Beslenme uzmanlarına göre siyah renkli taflanlar çok daha şifalıdır.