16.12.2021 - 14:00 | Son Güncellenme:
PRL değerleri kişiler de düşük ve ya yüksek çıkabilir. Ancak normal değerlerde olmayan PRL değerleri, uzman doktor tarafından tedavisi uygulanarak normal seyrine getirilmeye çalışılır.
Süt Hormonunun (Prolaktin) Nedir?
Süt Hormonu (Prolaktin) yani PRL insanlarda hipofiz bezinde ve diğer bazı bölgelerde bulunur. Ancak tek görevi sadece süt üretimi değildir. Bunun yanı sıra kişinin vücut sıvılarını dengede tutar ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynar.
Hipofiz bezinde bulunan hücreler süt hormonu üretimi yapmaktadır. Burada üretilen süt hormonu kan yolu ile vücuda dağılır. Bağışıklıkta, göğüste, rahimde, yağ ve cilt dokusunda yer alan tüm hücreler Prolaktin üretimi yapabilirler.
Süt Hormonu Değeri Kaç Olmalıdır?
Süt Hormonu eksikliği veya yüksekliği farklı rahatsızlıklara işaret ediyor olabilir. Bu sebeple en ideali ortalama değerlerde olmasıdır. Sağlıklı erkeklerde prolaktin değerleri 2 ile 18 nanogram arası olmalıdır.
Sağlıklı kadınlarda ise 2 ile 29 ng/ml arası olması beklenir. Bir diğer seçenek olan hamile kişiler de ise Prolaktin değerleri daha yüksek beklenir. Ortalama 10 ile 209 ng/ml değeri aralığında olur.
Süt Hormonu Yüksekliği
Halk arasında süt Hormonu olarak bilinen Prolaktin yani PRL yüksekliğinin nedeni kimi zaman hastalıktan kimi zaman ise gebelikten olmaktadır. Gebeler de normal değerlere oranla 10 katı kadar yüksek çıkabilir. Bazı ilaçlar vücutta dopamin etkisini azaltabilir. Bu nedenle PRL yüksekliğinin başlıca nedenleri arasında yer alır. İyi huylu sayılan hipofiz tümörleri ve hastada ki tiroid yetersizliği de PRL yüksekliğine neden olabilir.