EğitimSultan Abdülaziz Kimdir? Dönemindeki Gelişmeler, Hayatı Ve Ölümü

Sultan Abdülaziz Kimdir? Dönemindeki Gelişmeler, Hayatı Ve Ölümü

23.03.2022 - 16:57 | Son Güncellenme:

Osmanlı padişahları arasında birçok farklı isim bulunmaktadır. Bu isimlerden biriside Sultan Abdülaziz olarak bilinmektedir. Abdülaziz döneminde çok sayıda gelişme olduğu da görülmektedir. Ayrıca Osmanlı tarihi açısından dikkat çekici birçok yenilik bu dönemde meydana gelmiştir. Sultan Abdülaziz kimdir? Dönemindeki gelişmeler, hayatı ve ölümü hakkında merak edilen bilgileri detayları ile derledik.

Sultan Abdülaziz Kimdir Dönemindeki Gelişmeler, Hayatı Ve Ölümü

Osmanlı Devleti'ne padişahlık yapmış olan kişilerin hayatları her zaman merak konusu olmuştur. Çünkü Osmanlı Devleti, güçlü olmakla birlikte bulunduğu bölgede söz sahibi olmayı da başarmıştır. Tabi bunu sağlayan en etkili unsur devletin başındaki padişahlar olmuştur. Başa geçen padişahlar eski geleneklere bağlı kalmaya çalışmışlar ancak o zamanki şartlarda yenilik yapılması da bir ihtiyaç olmuştur. Bazı padişahların dönemi savaşla geçerken bazıları ise yenilik yapmakla geçmiştir. 

Haberin Devamı

Sultan Abdülaziz Kimdir?

Sultan Abdülaziz Osmanlı Devleti'nin başına geçmiş olan 32. padişah olarak bilinmektedir. 1861 yılında Abdülmecit'in saltanatı sona ermiş ve Sultan Abdülaziz başa geçmiştir. Abdülaziz başa geçtiği zaman aklında birçok yenilik yapmak vardı. Özellikle Abdülmecit'in Tanzimat ve Islahat Fermanı'nı ilan etmiş olması Abdülaziz'e farklı bir ortam hazırlamıştır. 

Dönemindeki Gelişmeler, Hayatı ve Ölümü 

- Askeri Gelişmeler 

Abdülaziz dönemi savaşsız geçen bir dönem olarak dikkat çekmektedir. Bundan dolayı birçok yenilik yapmak için fırsat bulunmuştur. 

Dünyanın üçüncü büyük donanması da bu dönemde kurulmuştur. Ayrıca 1867 yılına gelindiğinde ise Bahriye Nezareti kurulmuştur. 

- Eğitim Alanındaki Gelişmeler 

Haberin Devamı

Sultan Abdülaziz döneminde eğitime önem verilmiş ve birçok yeni kurum açılmıştır. 

1863 yılında Robert Koleji açılmış. Aynı yıl içerisinde fakir çocukların eğitimi amacıyla Darüşşafaka kurulmuş. Galatasaray Lisesi ise 1868 tarihinde açılmıştır. 

1869'da Maarif-i Umumiye Nizamnamesi'nin yayınlandığı görülmüştür.

1870 yılında ise Darülmuallimat açılmıştır. Bu yerin Kız Öğretmen Okulu olarak açıldığı bilinmektedir. 

- Yönetim ve Hukuk Alanındaki Gelişmeler 

1863'te Divan-ı Muhasebat kurulmuştur ve bu kurum Sayıştay'ın temeli olmuştur. 1864 yılında Vilayet Nizamnamesi'nin yapıldığı görülmüştür.

1868'de Danıştay'ın temeli Şura-yı Devlet ve Yargıtay'ın temeli Divan-ı Ahkam-ı Adliye kurulmuş. 

Hayatı ve Ölümü 

Sultan Abdülaziz yurt dışına Avrupa gezisine çıkan ilk Osmanlı padişahı olması ile dikkat çekmiştir. Bunun yanında Sultan Abdülaziz'in güreş, cirit, bilek ve av sporları başta olmak üzere birçok spora ilgisi olduğu da bilinmektedir. Eğitimini İstanbul'da almıştır ve modern bir yönetim sistemi uygulamaya çalışmıştır

Sultan Abdülaziz 1861 ile 1876 yılları arasında tahtta kalmıştır. 30 Mayıs 1876 yılında bir darbe yapılarak tahttan indirildi. Ardından Feriye Sarayı’nda gözaltına alınmıştır. Ölümü ise bu sarayda bilekleri kesilerek olmuştur.