04.01.2022 - 17:14 | Son Güncellenme:
Kolay ve rahat bir kullanım için daha küçük ve tek el ile kullanım için tasarlananları da vardır. Bunlara ise genellikle avuç içi taşlama adı verilir.
Spiral Taşı Nedir?
Spiral taşı, taşlamak için kullanılan taşlama, kesim ve parlatma makinelerinde kullanılan taşlara spiral taşı adı verilir. Su kullanmadan mozaik, metal, mermer gibi malzeme yüzeylerini çapaklarını almak, hafif taşlamak ve kesmek için üretilir. Küçük boyutları ile dar alanlarda bile rahat çalışma imkanı sağlar.
Spiral Taşı Ne İşe Yarar?
Taşlama el aletleri hava ve elektrikle çalışan çeşitleri vardır. Taşlama için de yüzeye herhangi bir baskı yapmaya gerek yoktur. Taşlamayı kullanmadan önce canavar aletin dönen yerini ve takılan taşı tamamen çevreleyen başlık korumasının takılı olması gerer. Spiraller çok hızlı bir dönme momenti sağlayan cihazlardır. Bu nedenle de takılı olan taşın ya da kesicinin insana değdiği anda büyük yaralanmalara neden olabileceğini unutmamanız gerekir.
Spiral Taşı Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Devir hızı, 115 mm çapındaki olan bir diskte, 12.000 devir şeklinde çalışır. Bu yüksek devirler ise, granit ve taş metal gibi en sert malzemelerin işlenmesini kolaylaştırır. Kullanılacak diskin ve taşın çapı arttıkça makineyi zorlamamak için taşlamanın gücünün de yüksek seçilmesi gerekir. İnşaat sektöründe ve sanayide sıkça kullanılır.
Günlük hobi amaçlı çeşitli işlerde kullanılacak olanlar ise, 115’lik taşlama taşı takılabilecek bir büyüklüğüne sahip olan avuç içi taşlamalar yeterli olur. Daha kapsamlı ve büyük taşlama işlerinde ise, taşlama tezgahları kullanılır. Genel disk büyüklükleri ise; 102, 114, 127, 152, 178, 229 mm olarak bilinir.