SözlükZamk Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Zamk Yapıştırıcı Nerelerde Kullanılır?

Zamk Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Zamk Yapıştırıcı Nerelerde Kullanılır?

14.09.2022 - 17:03 | Son Güncellenme:

Türkçede ilk defa duyulan kelimelerin anlamları TDK sözlüklerinde araştırılmaktadır. Zamk kelimesi de bunlardan birisi olmaktadır. Zamk genellikle bir yapıştırıcı maddesi olarak bilinse de kelime kökeninin anlamı pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Zamk nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Zamk yapıştırıcı nerelerde kullanılır? İşte zamk ve zamk yapıştırıcısı hakkında merak edilenler.

Zamk Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Zamk Yapıştırıcı Nerelerde Kullanılır

Zamk Arapça kökenli bir kelimedir. Sözlüklere bakıldığında zamk kelimesinin iki farklı anlamı olduğu görülmektedir.

Haberin Devamı

Zamk Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Zamk genellikle bir yapıştırıcı maddesi olarak bilinmektedir. Genellikle renksiz ve sarı renkte bir madde olan zamk kelimesinin TDK anlamı şu şekilde açıklanmaktadır:

- Akasya, sütleğen, kitre gibi ağaçların kabuklarından sızan ve donan, eriyiği yapıştırıcı olarak kullanılan renksiz veya sarı kırmızımtırak renkte biçimsiz madde.

- Bu maddenin yapıştırıcısı olarak kullanılan eriyiği

Zamk Yapıştırıcı Nerelerde Kullanılır?

Zamk polisakkarit veya türevleri olup hidrofilik moleküllere sahip olması sebebiyle düşük konsantrasyonlarda dahi yüksek vizkosite gösteren çözelti yapmalarıdır. Bazı ağaçlardan sızan ve donan bu yapı bir yapıştırıcı olarak da kullanılır. Zamklar genellikle gıda alanında kıvam arttırıcı olarak da kullanılmaktadır. Bitkisel zamk maddeleri pek çok bitkide bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

Zamk yapıştırıcısı pek çok sektörde kullanılan bir yapıştırıcı çeşididir. Günümüzde çok sık kullanılan zamk yapıştırıcısı en çok boyacılıkta kullanılır. Bununla beraber zamk yapıştırıcısı mobilyacılıkta, kontraplak yapımında da kullanılan yapıştırıcı bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır.