SözlükMemorandum Nedir, Nasıl Yazılır? Memorandum Örnekleri Nelerdir?

Memorandum Nedir, Nasıl Yazılır? Memorandum Örnekleri Nelerdir?

26.07.2022 - 13:48 | Son Güncellenme:

Memorandum tabirini çoğu kişi bilmeyebilir. Ancak bu tabir devletlerarasında sıkça kullanılan bir tabir olarak dikkat çeker. Çünkü bir devlet başka bir devlete diplomatik nota gönderdiği zaman bu memorandum olarak bilinir. Bundan dolayı herhangi bir sorunda devletler birbirlerine siyasal uyarı niteliğinde olan nota göndererek memorandum kavramını ortaya koyarlar. İşte, tüm detaylar.

Memorandum Nedir, Nasıl Yazılır Memorandum Örnekleri Nelerdir

Memorandum sözcüğü diğer bir anlamı ile muhtıra olarak bilinir. Özellikle resmi anlamda geçerli bir belge niteliği taşıdığı görülür. Zaten diplomatik nota olarak tanımlanması sahip olduğu önemi göstermektedir. Memorandum sıradan bir dille yazılmaz. Çünkü bu yazı resmi bir belgedir. Doğal olarak yazının düzenli ve resmi bir dili olmalıdır.

Haberin Devamı

Memorandum Nedir, Nasıl Yazılır? 

Memorandum, günlük yaşamda pekte kullanılmayan sözcüktür. Çünkü bu sözcüğe günlük yaşamda pek ihtiyaç olmaz. Bunun için sözcüğün asıl kullanım devlet kademesidir. Özellikle siyasal sorunlarda bu sözcüğün gündeme geldiği dikkat çekmektedir. Yazılışı ise 'memorandum' şeklindedir. Yani kelimenin farklı bir yazımı yoktur. Buna göre memorandum kelimesini doğru bir şekilde kullanma şansı vardır. 

Memorandum Örnekleri Nelerdir?

Bir devlet başka bir devletle sorun yaşadığı zaman o devlete uyarı yazısı gönderebilir. İşte buna memorandum denilmektedir. Bu konuda birçok örnek olduğu bilinir.

Örnekler:

- ABD'nin zamanında İran yönetimini kınamak için o devlete göndermiş olduğu uyarı yazısı memoranduma örnek verilebilir.

Haberin Devamı

- Türkiye'nin Yunanistan'a adaların ihlali konusunda göndermiş olduğu uyarı yazısı memorandum örneğidir. 

Yazarlar