SözlükKüttab Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Küttab Mektebi İşlevleri Nelerdir?

Küttab Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Küttab Mektebi İşlevleri Nelerdir?

18.02.2022 - 04:38 | Son Güncellenme:

Arapça kökenli bir sözcük olan küttab, katip kelimesinin çoğuludur. Küttab, Osmanlılar döneminde okul ve mektep sözcüklerinin yerine kullanılmıştır. Küttab-ı Sıbyan şeklinde de kullanılan bu sözcüğün günümüzdeki karşılığı ilkokuldur. Bu okullarda, öğrencilere, okuma - yazma dışında temel İslam ilimleri de öğretilirdi. Küttab nedir ve işlevleri nelerdir detayları ile derledik.

Küttab Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Küttab Mektebi İşlevleri Nelerdir


Okul ve mektep sözcüklerinin yerine kullanılan diğer kelimeler şu şekilde sıralanabilir: 1- Medrese 2- Enderun 3- Enstitü 4- Külliye 5- Derslik

Küttab Nedir, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Sözlük Anlamı: Katipler, yazıcılar
Yan Anlamı: İlkokul

Küttab Mektebi İşlevleri Nelerdir?

Küttablar, yaşları 6 ile 12 arasında değişen Müslüman çocukların eğitim gördüğü okullardır. Küttab mekteplerinin temel işlevi, çocuklara okuma - yazma ve çarpım tablosu, dört işlem temel matematik konularını öğretmekti. Bunun dışında Küttab mekteplerinde tüm İslam ilimleri de öğretilirdi.

Küttab Mekteplerinde öğretilen İslam ilimleri ve konu başlıkları şu şekilde sıralanabilir:

1- Hadis: Hz. Muhammed'in günümüze kadar ulaşan sözlerine hadis denir. Bu mekteplerde sahih ve hasen hadislerin dışında mürsel, munkatı ve muallak hadisle de örnekleriyle birlikte açıklanırdı.

2- Fıkıh: Temel fıkıh eğitimi de Küttap mekteplerinin müfredatında yer alan konulardır.

3- Sünnet: Hadis ilminin ara başlıklarından bir diğeri sünnettir. Bazı derslerde hadis ve sünnet konuları birlikte anlatılırdı.

4- Tasavvuf: 13. yüzyıldan sonra temel tasavvufi konular da (vahdet-i vücud ve fenafillah gibi) Küttab mekteplerinde öğretilmeye başlandı.