SözlükAbajur Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Abajur Çeşitleri Nelerdir?

Abajur Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Abajur Çeşitleri Nelerdir?

03.02.2022 - 04:45 | Son Güncellenme:

Günlük yaşamda kullanılan bir yapı olması ile beraber abajur kelimesi öne çıkıyor. Aynı zamanda değişik anlamları üzerinden ele alındığını söylemek mümkün. Peki, Abajur nedir, TDK sözlük anlamı nedir? Abajur çeşitleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Abajur Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Abajur Çeşitleri Nelerdir


Abajur günlük hayatta birçok farklı alanda değerlendirilir. Aynı zamanda amacına bağlı olarak farklı çeşitleri ve modellere sahip olduğunu ifade etmek mümkündür. Değişik anlamları kapsamında ele alınır ve Türkçede yerleşik olarak kullanılır.

Abajur Nedir, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Taşımış olduğu anlamı ile beraber Türk Dil Kurumu üzerinden abajur kelimesi farklı biçimlerde ifade edilmektedir.

- Işığı bir yere toplamak ve doğrudan ışığın gözleri gelmesini engellemek amaçlı; Kağıt, kumaş ve benzeri gibi türler üzerinden hazırlanmış lamba siperi
- Genel olarak üzeri siperli masa lambası ya da ayaklı lamba

Bu şekilde yukarıda verilen anlamları ile beraber günlük hayatta yaygın biçimde kullanılır.

Abajur Çeşitleri Nelerdir?

Tasarım ve kullanım amacı ile beraber modeline bağlı olarak günümüzde birçok değişik abajur çeşidi bulunmaktadır. Bu doğrultuda abajurlar az ışık saçan ve çok ışık saçan şeklinde 2 kata göre üzerinden ele alınır. Aynı zamanda ışığı ayarlanabilir değişik modelleri olduğunu söylemek mümkün. Tercihine bağlı olarak çok ışıklı veya az ışıklı ortamlarda bu modeller kullanılır. Aynı zamanda günümüzde fiziksel modelleri ile beraber değişik renkleri üzerinden de ele alınmaktadır. Böylece değişik tasarımlar ile farklı yerlerde kullanılır.