EğitimSözlü Edebiyat Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sözlü Edebiyat Ürünleri Nelerdir?

Sözlü Edebiyat Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sözlü Edebiyat Ürünleri Nelerdir?

09.03.2022 - 03:43 | Son Güncellenme:

Günümüzde edebiyatın birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Sözlü edebiyat ve özellikleri de daima merak edilir. Sözlü edebiyat nedir, özellikleri nelerdir? Sözlü edebiyat ürünleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Sözlü Edebiyat Nedir, Özellikleri Nelerdir Sözlü Edebiyat Ürünleri Nelerdir


Sözlü edebiyat, İslamiyet öncesi milattan önce 3000'li yıllara dayanmaktadır. Sözlü edebiyat ürünleri henüz yazının bulunmadığı dönemlerde kuşaktan kuşağa aktarılan eserler olarak bilinmektedir.

Sözlü Edebiyat Nedir?

Sözlü edebiyatın temel özelliği kuşaktan kuşağa aktarılmasıdır. Yazının bulunmadığı yıllarda dinsel törenler aracılığı ile kullanılmaya başlayan sözlü edebiyat ürünleri yıllar içinde kuşaktan kuşağa da aktarılmıştır. İslamiyet öncesinde Türk edebiyatında şiirin de çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Sözlü edebiyat türünün en önemli türleri şiir olarak bilinmektedir.

Sözlü Edebiyat Özellikleri Nelerdir?

Sözlü edebiyatın birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Nazım birimi dörtlük olan sözlü edebiyat döneminde dizelere genellikle yarım uyak denilmektedir. Bu eserlerde ise aşk, ölüm ve doğa gibi konular işlenmiştir. Şiirler ise kopuz adı verilen saz ile dile getirilir. Ölçünün yanı sıra ulusal hece ölçüsü de kullanılmıştır. Bu dönemde Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügat-it Türk adlı bir de önemli eser bulunmaktadır.

Sözlü Edebiyat Ürünleri Nelerdir?

Sözlü edebiyat ürünleri arasında koşuk, destan, sagu ve sav bulunmaktadır. Koşuk diğer bir adı ile sığır olarak bilinir. Doğa, yiğitlik, savaş ve aşk konusu olan avlarda söylenen şiirlerdir. Halk edebiyatında koşma adıyla bilinir. Sav ise bu dönemin özlü sözleri olarak bilinir. Sagu ölüm törenlerinde seslendirilen şiirlerdir. Destan ise toplumu derinden etkileyen olayları anlatmaktadır.