Eğitim Sözcükte Anlam Soruları Nasıl Çözülür?

Sözcükte Anlam Soruları Nasıl Çözülür?

24.05.2021 - 13:34 | Son Güncellenme:

Sözcükte Anlam konusu Türkçe sınavlarında en çok çıkan konulardan bir tanesidir. Bu nedenle öğrencilerin konuya hakim olması oldukça önemlidir. Sözcükte anlam sorularının çözülebilmesi için bol bol pratik yapmanın yanında bazı püf noktalarını da bilmek gerekmektedir. Sözcükte anlam soruları nasıl çözülür? İşte, tüm detaylar.

Sözcükte Anlam Soruları Nasıl Çözülür

Sözcükte anlam soruları hemen hemen her sınavda öğrencilerin karşısına çıkmaktadır. Bu nedenle öğrencileri çok zorlayan konuların başında gelmektedir. Sözcükte anlam sorularını çözmek için bir takım ifadelerin bilinmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Sözcükte Anlam Soruları Nasıl Çözülür?

Sözcükte anlam sorularının çözülebilmesi için bir takım terimlerin öğrenilmesi gerekmektedir.

Gerçek Anlam

Sözcüğün sözlükteki anlamı gerçek anlam olarak ifade edilmektedir. Yani sözcük ilk duyulduğu zaman akla gelen anlamı gerçek anlamdır. 

Yeni ayakkabılarım ayağıma büyük geldi. 

Yan Anlam

Bir kelimenin gerçek anlamının dışında bir anlam ile kullanılması yan anlam olarak ifade edilmektedir. Sözcük yan anlam ile kullanılırken gerçek anlamdan tamamen uzaklaşmaz. 

Masanın ayağı yamuk duruyor.

Mecaz Anlam

Mecaz anlamda sözcük gerçek anlamından tamamen uzaklaşmaktadır. 

Yaşadığı olaylardan sonra hayata başka bir gözle bakıyordu.

Terim Anlam

Bir kelimenin bilim, siyaset, sanat gibi alanlardaki anlamları terim anlam olarak isimlendirilmektedir. Örneğin perde evin eşyası olarak kullanılmaktadır. Ancak aynı kelime tiyatro bölümlerini anlatmak için kullanılırsa o zaman terim anlamı ile kullanılmış olmaktadır. 

Haberin Devamı

Nitel ve Nicel Anlam

Bir nesnenin sayılabilen ve ölçülebilen özellikleri nicel anlam olarak adlandırılır.

Pazardan 2 kilo elma aldım

Bir varlığın sayılamayan ya da ölçülemeyen özelliklerinin anlatılması ise nitel anlam olarak isimlendirilmektedir.

Bu çok rengi ona çok yakışmıştı. 

Anlam sorularını çözmeden önce cümlenin ya da paragrafın değil ilk önce sorunun okunup sizden ne istediğini bilmeniz gerekir. Bu şekilde sözcükte anlam soruları çok daha kolay bir şekilde çözülebilmektedir.