03.06.2021 - 04:55 | Son Güncellenme:
Yeryüzü içerisinde nadir bulunmaları sebebi ile oldukça değerli bir yapıya sahip olan soy metaller yüksek oranda dayanıklılığa sahiptir ve dış etkenlerden kolay kolay etkilenmezler. Soy metallerin tepkime verme düzeyleri de farklılık gösterir.
Soy Metaller Nedir?
Soy metaller nemli havalarda yükseltgenmeye ve aşınmaya karşı oldukça dirençli yapıda olan metallerdir. Yeryüzünde nadir bulunmaları nedeni ile soy metalleri ekonomik olarak kıymetli olmaktadır. Rodyumun, rutenyumun, iridyumun, paladyumun, altının, osmiyumun ve platinin soy metal niteliği gösterdiği bilinir.
Soy Metallerin Özellikleri Nelerdir?
Soy metaller kararlılık oranı yüksek olan metallerdir.
Aktiflik oranları ise düşüktür.
Soy metaller kimyasal tepkimelere az istekli olan metallerdir.
Kullanılan aside bağlı şekilde gaz çıkışları bulunmaktadır.
Platin ve altın soy metalleri, hiçbir asit ile tepkime göstermeyen bir soy metal türüdür.
Oksidasyona karşı oldukça dayanıklıdırlar.
Soy Metaller Kimler İle Tepkimeye Girebilir?
Soy metaller çok kararlı olan ve aktiflik seviyeleri düşük olan metallerdir. Bunlardan Ag ve Cu, HCl gibi temel yapısında oksijen bulundurmayan asitler ile tepkime vermezler. Bunun yanında H2SO4 ve HNO3 gibi oksijen içeriğine sahip asitler ile tepkime verir. Bu metallerin elektron verebilme eğilimleri hidrojenden daha az olması sebebi ile asitler ile tepkimeleri sırasında hidrojen gazını ortaya çıkaramazlar.
Kullanılan asidin cinsine göre gaz çıkışı görülür. Platin (Pt) ve Altın (Au) metalleriyse hiçbir asit ile tepkime vermezler yalnızca kral suyu şeklinde bilinen bir asit karışımıyla tepkime verirler. Tek başlarına altını çözemeyen HNO3 ve HCl asitleri ise bir araya gelmeleri halinde bunu başarabilmektedir. Kral suyu üç hacim HCl ve bir hacim HNO3'ten oluşmakta olan bir asit karışımıdır.
Büyükada'da, dizi çekimlerinin yapıldığı bir konakta çıkan yangın nedeniyle set çalışanı hayatını kaybetti.