21.05.2021 - 15:13 | Son Güncellenme:
Bir ülkenin gelişebilmesi ve daha güçlü hale gelebilmesi için, mutlaka sosyal devlet düzeyine ulaşması gerekmektedir. Böylece toplum ilişkileri daha güçlü hale gelirken, insanların gerekli olan toplum yapısına daha etkin biçimde karışma imkanı elde edilir.
Sosyal Devlet Nedir?
Sosyal devlet aynı zamanda refah devleti olarak da ifade edilir. Ülke içerisindeki toplumun refah düzeyini minimum miktarın ötesine taşımış ve bunu görev edinmiş olan devlettir. Bir toplumdaki vatandaşların refahını istenilen noktaya çıkarmaktır. Aynı zamanda İktisadi ve sosyal etkinliklerin korunması ile beraber, vatandaşların bu konuda teşvik edilmesinde en önemli rolü üstlenir. Böylece toplumdaki bireyler farklı görevler üstlenir ve bu görevleri gerçekleştirirken, kendi refahı ile ülkesini daha üst noktaya çıkarır. Ayrıca sosyal devlet yurttaşlarının tamamı ile ilgilidir ve onların yaşam düzeyi ile sosyal güvenliklerini karşılar.
Sosyal Devlet Anlayışının Özellikleri Nelerdir?
Sosyal devlet anlayışı içerisinde belli başlı bazı özellikler ön plana çıkar. Bu özelliklerin temel amacı ise toplum içerisindeki vatandaşların refah düzeyini arzu edilen noktaya çıkarmaktır.
- Fırsat eşitliği
- Asgari yaşam şartları
- Demokrasi
- Zenginlik ve kapitalizm uyumunu dengede tutmak
- Kaynakları temel kamu hizmetleri ile sağlamak
Genel olarak bu şekilde özellikleri ile beraber sosyal devlet bütün halinde oluşur ve topluma hizmet eder. Temel amacı toplumu korumak, refah düzeyini istenilen noktaya çıkarmak ve bunu stabil tutmaktır. Bunun sağlanabilmesi için ise etkin bir işlevsellik ile beraber sistematik bir yapının oluşması büyük öneme sahiptir.