02.06.2021 - 01:38 | Son Güncellenme:
Meslekte 10 seneyi doldurarak girdiği sınavda başarı sağlayan SMMM’ler yeminli mali müşavir (YMM) unvanını alarak görev ve sorumluluk alanlarını önemli ölçüde genişletme imkanı bulur.
SMMM Nedir?
3568 sayılı SMMM ve YMM Kanunun 2. Maddesinin a fıkrası gereğince herhangi bir iş yerine bağlı olmaksızın işlerini yürüten müşavirlere Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ismi verilir.
SMMM Kime Denir?
Mali müşavir, en kolay tanımı ile devlet tarafından 3568 sayılı meslek kanuna göre beyanname vermek ve defter tutmak gibi bazı alanlarda yetkilendirilmiş olan bir meslek grubudur. Mali müşavir, olabilmek için farklı pek çok eğitim, staj ve sınavlardan başarı ile geçen toplam süreyi dikkate alınırsa yaklaşık 8 sene kadar bu iş için ciddi bir emek vermek gerekiyor.
SMM Ne İş Yapar?
SMMM’lerin başlıca görevleri:
Gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerin mevzuata uygun olarak defterlerini tutar. Bilanço, kar ve zarar tablosu ile vergi beyannamesi gibi çeşitli belgeleri düzenler.
Aynı işletmelerin muhasebe sistemlerinin geliştirilmesini sağlarlar. İlgili işletmelere mali mevzuat, finans gibi konularda yardımcı olur,
Mali konularda tahlil ve denetim yapar. Mali tablo ve benzeri pek çok konuda fikir beyan eder. Aynı zamanda bilirkişilik gibi farklı işleri yönetir.
Şirketlerin kuruluşları için vergi dairesi, ticaret odası, SGK ile ilgili işlemleri takip etmek,
Mükelleflerinden gelir ve gider faturalarını toplayarak elektronik defterlere ya da muhasebe programlarına işlemek,
Yeni kurulan ve hali hazırda çalışmaya devam eden işletmelerde muhasebe sistemleri geliştirmek ve kurmak,